Ahtapotlardan İlham Alınan Yapışkan Yamalar Üretildi

Ahtapotlardan İlham Alınan Yapışkan Yamalar Üretildi

Güney Kore’deki Sungkyunkwan Üniversitesi’nde araştırmacılardan oluşan bir ekip, sualtı dahil olmak üzere çeşitli koşullar altında çalışan yapışkan bir yama türü geliştirdi. Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, ekip, insanlar üzerinde ki uygulamaları için daha iyi bir yama tasarlamak amacıyla ahtapotların dokunaçlarını nasıl incelediklerini anlatıyor.

Araştırmacılar, daha iyi bir yapışkan yama oluşturmak için yaptığı araştırmalarda, ahtapotlar tarafından kullanılan bu dokunaçların, nesneleri tutmak ve avlanma sırasında nasıl çalıştığını gözlemlediler. Her bir dokunaç üstünde bulunan vantuzlar için ortasında yumuşak küreler bulunan fincan benzeri çukurlara polimer tabakaları oluşturarak bu vantuzları taklit ettiler. Daha sonra farklı boyutlarda çukurlukları ve küreleri test ettiler. Bunun sonucunda 50 mikrometre genişliğinde ki çukurlukların, sualtı dünyasında bir ahtapot tarafından kullanılana en yakın olan en iyi kavramayı sunduklarını gördüler. Vantuzların nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için araştırmacılar kendi eserlerini bir mikroskopta incelediler ve ahtapotların vantuzlarının sırrının suyun bu vantuzlar içinde bulunan kürenin altında sıkışması olduğunu keşfettiler; basınç bırakıldığında bu da bir vakum odası oluşturuyordu.

Yamaları test ederken, araştırmacılar, yapışkan materyallere ihtiyaç duymadan ve yenileme ihtiyacı duymadan bu yamaların 1000 kat daha fazla yüzeye tutturabildiklerini ve ayrıldıklarını gördüler. Ekibin notlarına göre, herkes bu yamayı kullanabileceğinden bu özellik de cilt lekeleri için yapışkan yamaları daha iyi bir seçenek haline getiriyor ancak yapışkan yamaların çıkarılması, özellikle bir yara örtmek için kullanıldıysa, acı verici olabilir. Araştırmacılar, yamanın cilt de dahil olmak üzere hem düz hem de kavisli birçok yüzeye yapışabileceğini bildirdi. Ve tabii ki, cilt ıslandığında da yapışkan özelliğini kaybetmedi. Belki de bu araştırmaya dair en enteresan şey bu yamanın su altında da çalışabiliyor olmasıydı.

Grubun hazırladığı yamalar, her birinin ortasında minik küreler bulunan bir tabakaya sabitlenmiş basit plastik dikdörtgen plakalardı. Basınç uygulandığında yamalar yapıştı. Elbette, yamanın tıbbi veya endüstriyel uygulamalarda kullanılması için, vakum tarafından oluşturulan basıncı serbest bırakacak bir araç bulunmalıdır, belki birisi bir ahtapotun kavramasını serbest bırakmanın yolunu bulursa bu da mümkün olabilir.

Kaynak : phys.org

1.162 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!