Araştırmacılar 3D Baskı Teknolojisinin Yardımıyla Kişiselleştirilmiş Gıdalar Üretiyor

Araştırmacılar 3D Baskı Teknolojisinin Yardımıyla Kişiselleştirilmiş Gıdalar Üretiyor

Fotoğraf : A: Gıda maddeleri -100 santigrat dereceye yakın ultra düşük sıcaklıklarda toz haline getirilir. B: Mikro boyutlu gıda maddeleri, bir maddeyi optimize edilmiş su içeriği ve ısı koşulları altında birleştirilerek, gözenekli film şeklindeki bir malzeme haline getirilir. Bu film-tipi materyaller oluşturma işlemi, üç boyutlu bir gıda bloğu oluşturmak için tabaka tabaka tekrarlanır. C: Yiyeceklerin dış kısmı ve bir gıda bloğunun spesifik poroziteli iç mikroyapısı, yemek yerken ve yutarken insan vücudunun kontrollü emilimini sağlayan dokuyu vermek üzere tasarlanmıştır. (Kredi: Jin-Kyu Rhee, Ewha Womans Üniversitesi)

Bir düğmeye basmak suretiyle toz haline getirilmiş malzemeleri gıdaya dönüştürebilen bir ev cihazı olsaydı, bu sayede her aile üyesinin bireysel beslenme ihtiyaçları karşılanacak olsaydı harika olmaz mıydı? Bilim kurgudan çıkmış bir şey gibi görünüyor olsa da, gelecekte kişiselleştirilmiş gıda üretmek için 3D baskı kullanımına odaklanan yeni bir çalışma ile bir gerçeklik haline getirilebilir.

Güney Kore’deki Ewha Womans Üniversitesi’nde doçent olan  Jin-Kyu Rhee, San Diego’da 21 ila 25 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen 2018 Experimental Biology toplantısı sırasında Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında gıda üretimi için 3 boyutlu baskı teknolojisinin potansiyel kullanımını ve yeni çalışmasını açıkladı.

“Gıda dokusunun ve vücut emiliminin kişisel düzeyde özelleştirilmesine izin veren gıda mikroyapılarını oluşturmak için 3D baskı kullanan bir platform oluşturduk. Bir gün insanların, 3D baskı kullanılarak bir araya getirilecek ve kullanıcının ihtiyaçlarına veya tercihlerine göre pişirilecek çeşitli içeriklerin toz hallerini içeren kartuşlara sahip olabileceğini düşünüyoruz. Jin-Kyu Rhee, Doçent”

Diğer malzemelerin 3D baskısına benzer şekilde, gıda işlerinin 3D baskılarında da, bir son ürün elde etmek için hammadde katmanları biriktirilir. Kişiye özel yiyecek seçimleri sağlamanın yanı sıra, gıdaları endüstriyel ölçekte veya evde 3D olarak basabilme gücü, gıda israfını ve nakliye ve depolama maliyetlerini büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca, artan küresel nüfusun artan gıda ihtiyaçlarını karşılamayı kolaylaştırabilir

Bu yeni araştırma için, bir prototip 3D yazıcı yardımıyla, ekip gerçek gıda örneklerinde gözlemlediği nano ölçekli doku ve fiziksel özellikleri taklit eden mikroyapılı bir gıda üretmiştir. Dahası, platform ve optimize edilmiş tekniklerin protein ve karbonhidrat tozlarının, gıda maddesinin insan vücudu tarafından emilme şekline göre modifiye edilebilecek mikroyapıda bir gıdaya dönüştürebildiğini göstermişlerdir.

“Sadece şuan erken bir aşamadayız, ancak araştırmamızın 3D gıda baskısını bir sonraki seviyeye taşıyacağına inanıyoruz. 3D baskı teknolojimizi, vücut emilimi açısından gelişmiş işlevsellik ve daha uzun saklama süreleri gösteren özelleştirilmiş gıda malzemeleri ve ürünleri oluşturmak için optimize etmeye devam ediyoruz. Jin-Kyu Rhee, Doçent”

Çalışma, Jin-Kyu Rhee tarafından 24 Nisan 2018 Salı günü, saat 12:45 ile 13:30 arası San Diego Kongre Merkezi’nde Sergi Salonu A-D’de sunuldu. (poster B284 801.9)

Kaynak : azom.com

528 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!