Atmosferik azot tarafından çalıştırılan pil prototipi

Dünya atmosferinde en fazla bulunan gaz olan azot, yenilenebilir enerji kaynağı olarak dikkat çekici bir seçenektir. Ancak nitrojen gazı, normal koşullar altında parçalanamadığından; üçlü bağın kimyasal enerjisini elektriğe çevirmek isteyen bilim adamları için bu sorunun aşılması gerekmektedir. Araştırmacılar, pilde kullanılabilecek atmosferik nitrojeni yakalamak için bir yaklaşım önermektedirler.

“Konsept kanıtı” tasarımı, günümüzde kullanılan lityum azot pillerine güç veren kimyasal reaksiyonun tersine çevrilmesi ile çalışmaktadır. Araştırmacıların pil prototipinde, lityum nitrürün (2Li3N) lityum ve azot gazına parçalanması ile enerji üretilmesi yerine, ortam koşullarında atmosferik azot üzerinde çalışılmış ve bu atmosferik azot lityum ile reaksiyona sokularak lityum nitrür oluşturulmuştur. Enerji çıkışı az olmasına rağmen diğer lityum-metal pillerle karşılaştırılabilir düzeydedir.

Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü’nden, Çin Bilimler Akademisinin bir parçası ve üst düzey bir yazar olan Xin -Bo Zhang, “Azot fiksasyonlu pil sistemi ile ilgili gelecek vaat eden araştırmalar, enerji depolama sisteminde temel ve teknolojik gelişmeler sağlamakla kalmıyor aynı zamanda tersinir azot fiksasyon işlemleri için de gelişmiş bir N2 / Li3N (azot gazı / lityum nitrür) döngüsü yaratıyor. İş hala başlangıç ​​aşamasındadır ve pil sistemlerinin geliştirilmesi için daha yoğun çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

Kaynak: sciencedaily.com

871 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!