Bilim İnsanları Çöpten Pil Geliştirdi!

Bilim İnsanları Çöpten Pil Geliştirdi

Lityum pillerden daha iyisini bulma arayışındaki araştırmacılar, bu sefer “çöpten” umut vadeden bir pil ürettiler!

Yenilenebilir enerji peşindeki arayışlarımız, birçok pil türünün ortaya çıkmasını sağladı. Ancak araştırmacılar, potasyum iyonları ve çöple çalışan çok ilginç bir çözüm daha geliştirdiler.

Bilim adamları işe paslanmış ve geri dönüştürülmüş bir çelik ağıyla işe başladılar ve bir potasyum ferosiyanit solüsyonu kullandılar (aynı solüsyon, şarap ve gübre üretiminde kullanılıyor). Sonraki adımda demir ve nikel içeren iyonlar, solüsyondaki diğer iyonlarla bir araya getirildi. Böylece ortaya potasyum iyonları depolayıp yayan bir tuz çıktı. Potasyum iyonlarının hareketleri iletkenlik sağlarken oksit grafitle iletkenlik artırıldı.

Lityum iyon yenilenebilir enerji depolamanın vazgeçilmez sürümlerinden bir tanesi ancak lityum hem pahalı, hem de zor bulunan bir madde. Üstelik lityum pillerin patlamasıyla ilgili tarihte birçok olay da var. Sodyum ucuz ve bol olduğu için sodyum iyon piller bir alternatif olarak öneriliyordu. Ucuzluk ve bolluk sözcüklerini bu araştırmada kullanılan potasyum iyonları için de kullanmak mümkün.

Bu pil, araştırmacılar için bir “konsept ispatı” olmaktan ibaret ancak yine oldukça başarılı. Pil hem yüksek bir kapasiteye hem de yüksek voltaja sahip ve döngüler arasında kararlı. Özellikle geri dönüşümlü maddelerden faydalanması, pili çekici bir hale getiriyor.

Kaynak : hurriyet.com.tr

499 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!