Bilim İnsanları, Temiz Enerji Üretimi İçin Yumurta Beyazı Kullanıyor

Bilim İnsanları Temiz Enerji Üretimi İçin Yumurta Beyazı Kullanıyor

Yumurtalar yakında insanlara kahvaltıdan daha fazla yakıt sağlayabilir. Osaka City Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karbonsuz yakıt üretmek için yumurta beyazlarını kullanmanın potansiyel bir yolunu geliştirdiler.

Sonuçlarını 2 Şubat’ta Applied Catalsysis B.’de yayımladılar.

Osaka City Üniversitesi Yüksek Mühendislik Okulu’nda  özel görevlendirme ortak araştırmacısı Hiroyasu Tabe ‘’Hidrojen umut verici yakıt ve enerji kaynağıdır çünkü hidrojen kullanıldığında küresel ısınma gazı açığa çıkarmaz. Fakat hidrojen üretimi reaksiyonları genellikle fosil yakıt kullanımı gerektiriyor ve karbondioksit yayıyor.’’ dedi.

Tabe’e göre, hidrojeon üretim reaksiyonunu hızlandırmak için güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaktan fotokatalizör kullanmak oldukça etkili olacaktır. Hidrojen evrimi olarak adlandırılan gaz depolanmalıdır ve temiz yakıt üretimi için kullanışlı olmayan moleküllerle birleşmesinden uzak tutulmalıdır.

Tabe ‘’Katalitik bileşenler olarak hareket eden moleküllerin hassas birikimi fotokatalitik sistem kurmak için önemlidir.’’ dedi. ‘’ Çözeltide moleküler bileşenler rastgele dağıldıklarında, katalitik reaksiyonlar ilerleyemez.’’

Ekili bakteriler tarafından saf proteinlerin üretilmesi, bu katalitik molekülleri hassas bir şekilde biriktirmek için umut veren bir yol, ancak özel laboratuar ekipmanı gerektiriyor. Tabe’ye göre, tavuk yumurtası, protein bazlı kimyasalların iyi bilinen depolarıdır.

Pahalı olmayan ve tükenmeyen tavuk yumurtası beyazı gözenekli lizozim kristallerinden oluşmaktadır.

Tabe, kristal yapının X-ray teknolojisi ile kolaylıkla analiz edildiğini belirterek ‘’Lizozim kristalleri oldukça düzenli nanoyapıya sahipler ve bu yüzden kristallerde biriken moleküler bileşikleri yönlendirebiliriz. ‘’ dedi.

Bu analiz Tabe’ye göre özellikle önemlidir, çünkü kristaller içindeki moleküler bileşenler kesin olarak ortak immobilizasyon ile yönlendirilmelidir. Bu, genellikle göz damlalarında zararı belirlemek için kullanılan  bengal gülünün uygulaması ile sağlanır. Böylece, lizozim kristellerinin çözücü kanallarına girer ve hidrojen evrimi reaksiyonunu hızlandırır.

Tabe, “Bu sonuçlar, gözenekli protein kristallerinin periyodik ve mantıklı bir şekilde moleküler etkileşimler kullanarak katalitik bileşenleri biriktirmek için umut verici platformlar olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak : sciencedaily.com

657 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!