Bu fabrikanın işçileri öğretim üyeleri

bu fabrikanin iscileri ogretim uyeleri

Türkiye’nin ilk ve tek özel sektör destekli Hidrojen Enerjisi ve Bor Araştırma Merkezi’nde, “sanayi asistanı” modeli hayata geçirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, “Sanayi asistanı modeli, özlenilen üniversite-sanayi işbirliği modelinin belki de en başarılı örneği olacak” dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin akademik kadrosu, Türkiye’nin ilk ve tek özel sektör destekli Hidrojen Enerjisi ve Bor Araştırma Merkezi’nde, katma değeri yüksek sanayi ürünlerinin geliştirilmesinde bilfiil görev alarak “sanayi asistanı” modelini hayata geçirdi. Kurulan üretim merkezinde çalışan öğretim üyeleri, dünyada da yenilikler içeren roket yakıtlarının ham maddesinin üretiminden, hidrojen jeneratörlerine, yakıt tüketiminde tasarruf sağlayan yeni nesil bor ürünlerine kadar pek çok ileri teknolojinin geliştirilmesinde rol oynadı. Merkezde geliştirilen ürünlerin uluslararası patent başvuruları yapılırken akademisyenlerin dünya literatürüne katkı sağlayan yayınları da göz dolduruyor.

Sanayi Asistanlığı En Başarılı Örnek

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Hidrojen Enerjisi ve Bor Araştırma Merkezi’nin, Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle özel sektör tarafından kurulan Türkiye’nin ilk merkezi olduğunu ifade etti. Merkezle Türkiye ve hatta dünya için yeni olan “sanayi asistanı” modelini hayata geçirdiklerini belirten Doğan, “Modelimizde, üniversitedeki araştırma görevlileri ve yüksek lisans öğrencileri, diğer üniversite personeliyle birlikte bu sanayi kuruluşunda bilfiil üretim aşamalarında görev alıyor. Bu modelle yıllardır kurulmaya çalışılan üniversite-sanayi işbirliğinin gerçek anlamda başarılabilecek bir model olduğunu düşünüyoruz. Özlenilen üniversite-sanayi işbirliği modelinin belki de en başarılı örneği olacak” dedi.

Patent Başvurusu Yapıldı

“Sanayi asistanı” modeliyle üniversite akademik personelinin üretim yeteneğinin geliştirilmesini, akademik bilgi birikimi ile sanayicinin buluşmasını sağladıklarını dile getiren Doğan, bu sayede özel sektörün nitelikli personel ihtiyacının da karşılandığını vurguladı. Prof. Dr. Doğan, bu yeni modelin ileri teknoloji ürünleri geliştirme hedefindeki Türkiye için de büyük önem taşıdığını söyledi. Merkezde yürütülen projelerde katma değeri yüksek pek çok bor ve hidrojen temelli ürünlerin endüstrileşmesinin sağlandığını ifade eden Doğan, merkezde pilot sistemlerin kurulduğunu ve uluslararası patent başvurularının yapıldığını bildirdi.

Hidrojen Jeneratörü Yolda

Merkez sorumlusu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin ise milli tasarımlı hidrojen jeneratörü üzerinde çalıştıklarını belirtti. Jeneratörün, hidrojeni sudan üretip gaz haline getirebilen bir makine olduğunu anlatan Şahin, ürünün dünyadaki modellerinden farklı birçok yeniliğe sahip olduğunu ifade etti. Mükerrem Şahin, Türkiye’de büyük oranda doğalgaz kullanım kapasitesine sahip üretim merkezlerinde bu jeneratörün kullanılmasını ve doğalgazdan büyük oranda tasarruf yapılmasını hedeflediklerini de kaydetti.

Kaynak : yeniakit.com.tr

4.430 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!