Çernobil, Güneş Enerjisi Tarlası Olma Yolunda

Çernobil Güneş Enerjisi Tarlası Olma Yolunda

Ukrayna-Çernobil Nükleer Santrali dolaylarındaki boş araziler Çernobil’in ürettiği enerjinin yarısını karşılamak üzere büyük ölçekli güneş enerjisi tarlalarına dönüşmek üzere değişim geçirecekler.

Felaket bölgesinin etrafındaki radyasyonsuz bölge önümüzdeki birkaç yüzyıl ekip biçme ya da başka bir amaçla kullanıma uygun olmayacağından bu bölgenin verimli bir şekilde kullanılması için güneş enerjisi üretimi tek yoldur.

Başlangıçta Ukrayna Çevre Bakanı Ostap Semerak  geçtiğimiz yılın ortalarında, Çernobil’i güneş tarlasına dönüştürme planlarını açıklayarak ülkeye Haziran sonuna kadar toplamda 453 MV’tan 570 MW’a kadar enerji getirmek için 2016’nın sonuna kadar 4MV’lık güneş enerjisinin kurulması gerektiğini belirtti. Kurulan güneş sistemi kapasitesi zamanla 1,1 milyar Amerikan doları yatırım gerektiren 1 GW’a ulaşmalıdır.

Semerak,Ukrayna-Almanya iş ortaklığının 1,1 milyon $ olarak ilk kişisel yatırımını 1,5 MW’lık küçük bir kurulumun planlandığı ve bu ayın sonuna kadar bitmesi gereken Çernobil güneş enerjisi projesine yaptığını açıkladı.

“İlk olarak enerji tesisi bulguları proje canlı olduğunu ve güçlü yatırımcılar tarafından takip edilebileceğini göstermektedir,” demiştir başkan, muhtemelen daha önceden projeyle ilgilenen bir dizi şirketi kastederek. Başkan, ocak ayında 13’ü uluslar arası firmalar olan 39 potansiyel teklif veren olduğunu söyledi. Şimdi ise bu sayı 50’ye ulaşmıştır.

Alan yatırımlar için çekici bir yer: bölgede enerji nakli altyapısı ve kilowatt başına sabit fiyata sahip olan ve 2030 yılına kadar etkin olacak olan tarife garantisi sistemi bulunuyor. Bu fiyat her yıl azaltılıyor ve bu yıl hayata geçen projeler için 0,18 $ olacak. Ayrıca Ukrayna, Çernobil civarındaki alanda alan kiralamayı %85  oranında azalttı ve kiralama işlemini daha basit hale getirdi.

Kısacası Kiyv yatırımcıları Çernobil etrafında 31 yıl önce insanlık tarihinin en kötü nükleer felaketlerinden birini yaşamış olan ve binlerce insanın ölümüne yol açmış olan ve çok geniş arazileri kullanılamaz hale getiren Yasak Bölge’ye sokabilmek için herşeyi yapıyor.

Semerak bu seçeneğin tam anlamıyla gerçekleştirildiği takdirde 2,5 GW elektrik üretilebileceğini söylemiştir. Bu da Çernobil’in ürettiğinin yarısına eşittir ve Ukrayna’nın -ülke için önde gelen bir mesele olan ve anlaşmazlıklara yol açan- Rusya enerjisine  olan bağımlılığını etkili bir şekilde azaltacaktır.

Bundan büyük bir yenilenebilir üreticiye geçiş yapmak –yabancı yatırımcılar için olan ekonomik teşvik tedbirleri işe yaradığı sürece- Ukrayna’nın yararına olur. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, yenilenebilir enerji projeleri için fon sağlamak için bir başka kaynaktır, fakat bankalar girişin yasak olduğu bir bölgede yapılan bir projeye ödeme yapmakta temkinli davranırlar.

Yasak bölgeyi ziyaret eden çevrebilimciler bölgede terkedilmiş bir vahşi yaşam olduğunu, geyiklerin, yaban domuzlarının ve kurtların yaşadığını söylemiştir.

İşçiler radyasyonu bölgede yalnızca belli bir süre geçirebildikleri için bu, büyük bir değişimdir, bu nedenle vardiya süreleri kısa olacaktır. Bu da daha büyük bir iş gücü ihtiyacı ve işçilik için daha yüksek maliyet anlamına gelir.

Kurulum ve işletim meselesi çözüldü mü Ukrayna, Rusya’dan olan bağımsızlığı arttıracak olan büyük bir enerji revizyonuna bir adım attığını güvenle söyleyebilir.

Kaynak: businessinsider.com , theguardian.com

673 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!