Chevron İyonik Sıvıları Kucaklıyor

chevron iyonik sivilari kucakliyor

Chevron yağ şirketi, hidroflorik asit yerine alkilasyon katalizörü olarak yeni tuzları kullanacak.

Chevron toksik ve korozif bir kimyasal olan hidroflorik asit yerine, Salt Lake City rafinerisinde alkilasyon katalizörü olarak iyonik bir sıvı kullanacak. İyonik sıvılar planlandığı gibi ana malzeme olarak kullanılırsa, arıtma sektöründe büyük gelişmelerin habercisi olabilir.

Dev petrol şirketi 1999 yılında alkilasyon katalizörü olarak iyonik sıvılar geliştirmeye başladı ve son beş yıldır ilk denemeler sonlandı. Gelecek yıl tam ölçekli bir alkilasyon tesisi kurmayı planlıyan Chevron, plan 2020 yılında tamamlandıktan sonra , tüm HF özel ekipman ve envanterini  tesisinden çıkaracak.

100 C’nin altındaki sıcaklıklarda sıvı fazda bulunan iyonik tuzlara  merakı olan kimyacılar vardı ancak onlar genellikle  teknolojide denenme ihtiyacı olan maddeler gibi görüyorlardı. BASF şirketi bu alandaki iki başarılı uygulamaya imza atmış ve Petronas denen en iyonik sıvı maddeyi asit tutucu ajan ve doğal gazdan cıvayı ayırmak için kullanmışlardı.

İyonik sıvılarla ilgili çalışmalar yapan Londra Kraliyet Üniversitesi’nden profesör Tom Welton ,Chevron projesi  bugüne kadarki en iyi, iyonik sıvılar kullanılan büyük ölçekli kimyasal sentez projesi olduğunu söyledi. ”Kesinlikle şimdiye kadar tanıtılan süreçlerden en çok dikkat çekeni olacak” dedi ve bu tesisle beraber araba yakıt sorununda sona ereceğini belirtti.

Peki Chevron’un alkilasyon teknolojisinin rafineri sanayide nasıl büyük bir etkisi olacak ? Rafinerilerde ,yüksek oktalı benzin bileşenlerinin içine katılan düşük molekül ağırlıklı alkanlar ve alkenleri birleştirmek için alkilasyon kullanılacak. Bugün ,ABD’de alkilleme kapasitesinin yarıdan fazlası enerji danışmanlık firmalarına göre HF’ye dayanmaktadır. Texas ve Pennsylvania bültenlerin HF’i aşamalı olarak durdurma çağrıları bile yapmıştır.

Chevron, yanlızca  güvenlik nedenlerinden dolayı değil, bu süreci, bünyesinde bulundurduğu rejenerasyon alt katalizör tüketimi ve kullanım kolaylığı açısından geliştirdiğini söylüyor. Chevron arıtma sektöründe bunu pazarlayarak ve katalizör olarak özel bir bileşime sahip olan kloro alüminat iyonik sıvısını tedarik ederek Honeywell UOP Teknolojisi’nde patent aldı.

Honeywell denince, 75 yıl içinde tanıtılan ilk başarılı alkilasyon teknolojisi isoalkali akla gelir.

Kaynak : cen.acs.org

Haberi Çeviren : Zehra Oruç

Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : z.oruc3363@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

4.584 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!