Dünya’nın En Büyük Öğrenci Tasarımları Şovundan Yedi Dahiyane İnovasyon!

Dünyanın En Büyük Öğrenci Tasarımları Şovundan Yedi Dahiyane İnovasyon

Fotoğraf : China Huazhong University of Science and Technology’den Zhang Liye’nin tasarımı olan Acorn, tamamen tarım atıklarından elde edilen biyobozunur bir hammaddeden üretiliyor ve çölde bitki yetiştirilmesine imkan sağlıyor.

Ticari başarı baskısı olmadan inovasyon neye benzer? Tasarım öğrencileri, risk sermayedarları veya Kickstarter kalabalıkları olmayan bir ortamda bunu test ettiler. Dünya’nın önde gelen 150 okulundan tasarım öğrencileri Dubai’de düzenlenen Global Grad Show’da bir araya gelerek öğrencilerin yaratıcılıklarını sunabileceklerini gösterdiler.

Dubai Tasarım Haftası’nda bu yıl 4.sü gerçekleştirilen Global Grad Show, bu yıl şehrin tasarım bölgesinde yer alan şehrin önde gelen binalarından birisinde gerçekleştirildi. 2017 yılında patika bir yola kurulmuş devasa bir çadırda gerçekleşen etkinlik, bu yıl camsı bir atriumda gerçekleştirildi.

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak tasarım öğrencileri gruplar oluşturarak günlük eşyaların tasarımlarının iyileştirilmesi konulu Dubai Evoluation Challenge’a katıldı. 61 farklı ülkeden 100 farklı üniversiteden öğrenci bu etkinliğe katılım gösterdi.

2018 Global Grad Show’da MIT, Harvard ve London’s Royal College of the Arts katkıları ile 150 buluş gösterildi. Bu buluşlar tümüyle ele alındığında gelecek kuşak tasarımcıların gelecek hakkında ne düşündüklerini gösteren büyüleyici detaylar ortaya çıkıyor.

Melbourne Monash University’den Peter Cheah’ın robotik bitki tozlaşma sistemi son yıllarda hızlıca düşüşe geçen arı popülasyonuna bir cevap oluşturacak şekilde tasarlandı. Imperial College London’dan Lewis Hornby, başta susuzluktan acı çeken kendi öz büyükannesini düşünerek, demans hastaları için kullanıma uygun jelleşen su damlacıkları tasarladı. University of Singapore’dan John Teo, sürtünmeyi bilinçli olarak azaltarak temassız ve nakitsiz ödemeye imkan sağlayan bir sistem geliştirdi.

Iran Art University of Isfahan’dan Masoud Sistani ve Mohammad Ghasemi ise uzun yol şoförlerine yönelik bir çamaşır yıkama çözümü tasarladı. İkilinin C.Mile adını verdikleri aygıt kamyon ve tırların jant bölgeleri mobil çamaşır makinesine çevirerek taşıt hareket halindeyken çamaşırların yıkanabilmesini sağlıyor.

University of Cincinnati’den Julianna Probst’un NOAA POR’u yağ saçılımlarına karşı kullanılabilecek bir filtre cihazı. Ancak yağı basitçe sudan ayırmakla kalmıyor, manyetik olarak yüklenmiş demir oksit parçacıkları kullanarak su ve yağı tekrar kullanılabilecek bir biçimde birbirinden ayırıyor.

Bu ilk bakış şovdaki yaratıcılık seviyesinin anlaşılması için gayet yeterli. Su, mobilya, kentsel devinim, sosyal medyanın insansızlaştırma etkisi, yapay zeka, anksiyete, stres ve migren gibi farklı temalarda yapılan etkileyici tasarımlar izleyici ile buluştu. Özellikle ilgi çeken yedi tanesini ise özellikle anlatmak istedik.

Twenty (Yirmi)

Tipik bir evde kullanılan temizlik malzemelerinin içeriğinin %80’inin su olduğunu biliyor muydunuz? Design Academy Eindhoven’dan Mirjam de Bruijn’in aktardığına göre bu ürünlerin küresel lojistiğine bakıldığında %80 oranında su taşınıyor.

Bruijn “Neden su taşıyalım ki?” diyor. “Bir tırın her kilometresi yaklaşık 1 kilogram karbondioksit salınımına neden oluyor. Ayrıca ciddi miktarda plastik de kullanılıyor. Sadece Arap Emirlikleri’nde sadece şampuan ambalajlarından dolayı yıllık iki milyon kilogram plastik atık meydana geliyor.”

Geliştirdiğ, dehidrate temizlik ürünleri bu atıkları elimine etmeye yönelik özel bir koleksiyon oluşturuyor. Bu ürünler suya karıştırılarak kullanılabilecek basit kapsüller biçiminde.

“Evde bir şişeye koyuyorsunuz, üzerine su ekliyorsunuz, birkaç dakika içerisinde çözünmesini bekliyorsunuz ve aynı viskosite ve aynı kalitede ürününüzü elde etmiş oluyorsunuz.”

Zekice! Juri de aynı şekilde düşünmüş olacak ki, Bruijn Gloabl Grad Show’un şampiyonu ilan edildi.

Infinity Mascara (Sonsuz Maskara)

England Loughborough University’den Pippa Bridges, her yıl yaklaşım bir milyar maskaranın satıldığını ve bunların çöplerinin yaklaşık 3 ila 6 arasında atılarak arazi dolgu malzemesi olarak kullanıldığını belirtiyor. “Dolayısı ile kozmetik endüstrisine bağlı inanılmaz bir atık var. Benim projem kapalı devre sürdürelebilir bir çözüm yaratırken aynı zamanda maskara kullanma alışkanlığını daha iyi bir kullanıcı deneyimine dönüştürecek bir yol ortaya koyuyor.”

Brigde’in çözümü kullan at maskara tüplerine alternatif olarak geliştirilebilen tekrar kullanılabilen bir kapsül ve parmağa takılan yüzük şeklinde bir aplikatörden oluşuyor. Aplikatör 10 yıl kadar kullanılabilirken, kapsül ise 3 ila 6 aylık periyodlar halinde doldurulabiliyor.

Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi sorulduğunda ise Bridges bu durumu şu şekilde açıklıyor. “Kısa bir aparat ve yüzük şeklinde uygulanabiliyor. Parmak ucunuzda yer aldığı için en uçtaki kirpiklerinize bile ulaşabiliyorsunuz. Geleneksel fırçalara alışkın birisi olarak biraz zaman vermeniz gerekiyor ancak araştırmama göre alıştığınızda bu çok daha kolay bir uygulama haline dönüşüyor. Ayrıca test kullanıcılarından bir kısmı özellikle daha yakından uygulama yapmanın daha kontrollü olduğunu belirtiyor.”

Acorn

China Huazhong University of Science and Technology’den Zhang Liye, geçen yıl Global Grad Show’a katıldığında bu yılın ilhamını bulmuştu. Dubai sokaklarındaki bitkileri görünce, biraz daha fazla besin ve mineralle neler olabileceğini düşünmeden edememişti.

Acorn projesi, bitki artıklarından elde edilen tamamen biyobozunur ham maddelerden üretilen ve çölde bitki yetiştirmeye imkan sağlayan bir aparatı içeriyor. Aparat içerisinde bulunan mineral ve besinler su eklendikçe bitki tarafından emilir hale geliyor. Acorn yaklaşık 4 ay sonra tamamen bozunarak geride sıkıca tutunmuş bir bitki bırakıyor.

Liye “Baz malzemeyi ve bitkiyi tamamen toprağa gömüyorsunuz böylece en önemli kısım görevini yerine getirdikten sonra kolayca bozunabiliyor. Bozunurken de bitkinin ihtiyaç duyduğu besin ve mineralleri sağlıyor. Bu Dubai için bir tasarım. Bu şekildeki çöl toprakları mineral ve besleyici unsurlar açısından fakir oluyor. Biz de bitkilerin ihtiyacını bu şekilde karşılıyoruz.” Diyor.

Leaves Biocoffin (Biyotabut)

New York’s Pratt University’den Shaina Garfield; “Hayattayken sürdürülebilirliğe bu kadar önem veriyoruz. Ancak biz öldükten sonra ayak izimiz ne oluyor?” diye düşünerek sürdürülebilir bir tabul tasarladı.

Biyobozunur ip ve geri kazanılmış malzemelerden yapılan tasarım sadece günümüzde kullanılan pahalı ve elegan ahşap kutulara bir alternatif olmakla kalmıyor, aynı zamanda toprağın verimliliğini arttırıyor.

Garfield “Benim tasarladığım tabutta sporlar içeren bir boya kullanılıyor. Böylece beden gömüldüğünde küf oluşumu başlıyor ve bozunma hızlanıyor. Yediklerimizden ve maruz kaldığımız kimyasallardan dolayı bedenimiz oldukça toksik. Küf bu toksinlerin elimine edilmesini sağlıyor böylece sadece bedenimizdeki besleyici unsurlar toprağa karışıyor. Bu da bize, müthiş bir ağaçlandırma imkanı sağlıyor ve bedenimizin biz öldükten sonra büyük bir amaca hizmet etmesini sağlıyor.” Diyor.

Sahayak

Hindistan’da tren yollarında bagaj yüklemesinde çalışan kişiler genellikle düşük ücret alan, çok uzun saatler çalışan, tekrarlı bir biçimde ağırlık kaldırmaktan dolayı ortaya çıkan uzun süreli sağlık problemleri ile boğuşan kişilerden oluşuyor. Indian Institute of Technology’den Risbagh Singh, yükü azaltacak özel bir sırt çantası geliştirdi.

Singh, “Yükleyiciler genellikle 20-40 kg arası ağırlıktaki bagajları başlarının üzerinde taşıyorlar. Günde yaklaşık 8-10 kez en az 1 km’lik platform ve çıkış arasındaki mesafeyi bu şekilde kat ediyorlar. Bu sürekli yükleme sonucunda servikal omur ağrıları ortaya çıkıyor. 40-50 yıllık bir süre içerisinde omurga tamamen zedelenmiş oluyor ve kişinin hayatına devam edebilmesi için sürekli ilaç kullanması gerekiyor”.

Singh’in geliştirdiği Sahayak yük taşıyıcı sırt çantası, giyenin başı ile taşınan bagaj arasında platform oluşturacak bir alüminyum mekanik çerçeveden oluşuyor. Düşük maliyetli bir burulma yayı vasıtası ile baş ve omuz arasındaki yükün yaklaşık %75’i yeniden dağıtılarak kullanıcının uzun vadede sakatlık yaşamasının önüne geçiliyor.

Tiny Home Bed (Minik Ev Yatağı)

Minik ev hareketi beraberinde pek çok yer kazanmaya yönelik fikir getirdi ve University of Art and Design Lausanne’dan Yesul Yang’ın tasarımı buna mükemmel bir örnek oluşturuyor. Yükseltilmiş ahşap karyolanın üzerine konan tek kat şilte ile yatağın altında kalacak bölümde oldukça fazla depolama alanı yaratılabiliyor.

Yang “Tiny Home Bed küçük alanlarda yaşayan insanlar için. Pek çok öğrenci veya iş hayatını başındaki kişinin geniş alanları finanse edecek kadar çok parası yok. Bu nedenle ben iki çok gerekli unsur olan yatak ve depolama mobilyasını birleştirdim ve bol miktarda yer kazanılmasını sağladım” diyor.

Tiny Home Bed’in fonksiyonel bir özelliği ise depolama alanını kapatan kumaş perdenin fonksiyonelliğidir. Sabit bir yeri bulunmayan bu perde tüm çevreyi serbestçe dlaarak istenilen yerden açma kapama yapılmasına imkan sağlamaktadır.

Yang “Evinizin yerleşimine göre açılma yerini değiştirerek eşyalarınıza nasıl ulaşacağınıza siz karar verebilirsiniz” diyor.

Wasserläufer (Su Böceği)

Germany Offenbach University of Art and Design’dan Frauke Zoe Taplik’in geliştirdiği ve Almanca’da su böceği anlamına gelen şişebilir bot kapalı halde 1.5 lt bir su şişesi kadar ve 1 kg ağırlığa sahip.

Taplik, “Benim amacım sırt çantanızda taşıyabileceğiniz kadar hafif ve alet gerektirmeyen bir bot tasarlamaktı” diyor. “Bu bot bir plastik poşet gibi tek taraftan açılıyor. Açık tarafı rüzgara doğru tuttuğunuzda bot rüzgarı yakalıyor. Siz üst kapağı kapattığınızda içerideki havayı hapseden sızdırmaz bir yapı elde ediliyor. Böylece, göl üzerinde yol almaya hazırsınız”.

Kaynak : newatlas.com

549 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!