Dünya’nın En Büyük Periyodik Tablosu

Dünyanın En Büyük Periyodik Tablosu

İspanya’da bir üniversite kimya bölümü binasının duvarlarını Dmitri Mendeleev’in dehasıyla süsledi.

İspanya’daki Murcia Üniversitesi, kimya fakültesi binasının bir tarafına yaptığı periyodik tablonun açılışını yaptı.

Yapının alanı 150 metrekare ve 75×75 cm’lik 118 metal kareden oluşuyor. Bütün bilinen elementleri içeriyor ve binaya bağlı bölmelerde takılı bulunuyor. Tasarımcıları bunun en büyük duvar periyodik tablosu olduğuna inanıyor.

Kimya fakültesi dekanı Pedro Lozano Rodriguez, devasa bir periyodik tablo inşası fikrini veren şeyin binanın cam ve beton yapılarının eğimli tasarımı olduğunu söyledi ve Chemistry World’e verdiği bir röportajda “Topluma kimyayla ilgili pozitif bir mesaj vermek istiyoruz ve kimyanın toplumun iyiliği için nasıl katkıda bulunabileceğini göstermek istiyoruz.” Dedi ve devam etti, “İnsanlar, etrafımızdaki her şeyin bu periyodik tabloda bulunan elementler tarafından oluştuğunu bilmeli.” Ayrıca, bu sanatsal yapının, 50 kişilik bir tribün eklenmesiyle tamamlanacağını ekliyor. Bu tribün, öğrencilerin periyodik tabloyu öğrenmesi için açık hava sınıfı olarak kullanılacak.

Bu periyodik tablonun inşası için bölgedeki şirketlerden 12 tanesi sponsor oldu.

Üniversitenin tasarımı olan bu periyodik tablo muhtemelen en büyük kalıcı periyodik tablo olmasına rağmen, Dmitri Mendeleev’in tablosu ilk kez devasa bir forma getirilmiyor. 2006’da Chicago’nun merkezinde Richard J Daley’de şehrin ilk bilim gezisinin yıl dönümü için posterlerden 8 katlı bir periyodik tablo yapıldı. Ayrıca geçen sene Teksas, San Antonio’da 100’den fazla okul dünyanın en büyük periyodik tablosunu oluşturmak adına elementler için 3.5×4.5 metre muşambalar sererek 2000 metrekareden fazla alana sahip olan bir stadyumu kapladı.

Eğer yapılmış daha büyük periyodik tablolar biliyorsanız, bizimle iletişime geçin. Bilmek isteriz.

Kaynak: chemistryworld.com

1.318 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!