Einstein Yanılmış Olabilir Mi?

Hem üniversite profesörleri hem de yüksek öğrenim öğrencileri tarafından saygı gören Albert Einstein’ın tarihin en ünlü düşünürlerinden biri olduğu gerçeği inkar edilemez. Ancak şimdilerde bilim adamlarından oluşan bir ekip, Alman doğumlu teorik fizikçinin sahip olduğu kutsal statüden dolayı bugüne kadar ortaya koyduğu teorilerden bazılarının şüphecilikten öte olmadığını kanıtlamaya çalışıyor. Imperial College London merkezli olan bu ekip, bilim dünyasını şaşkına çeviren bir hareketle, 1905’te Einstein’ın ışık hızının sabit olduğunu iddia etmesinin aksine ışık hızının gerçekte sabit olmadığı görüşünü savunuyorlar.

Big Bang Patlaması Işık Hızını En Üst Düzeye Çıkardı Mı ?

Profesör Joao Magueijo liderliğindeki bu ekip, ışık hızının saniyede 299.792.458 metre sayısal bir değerle tanımlandığı fikrine meydan okumakta. Bu bilim insanlarının iddiaları doğru olduğu durumda ise Big Bang teorisi başta olmak üzere evrenin nasıl oluştuğu hakkındaki tüm görüşler tamamen sarsılacaktır.

Yapılan araştırma, Magueijo’nun konu hakkındaki yorumları ile birlikte Physical Review D dergisinde detaylarıyla ele alınmıştır. Magueijo’nun ifadesine göre; “1990’ların sonunda önerdiğimiz bu teori şimdilerde bir olgunluk noktasına ulaştı ve diğer araştırmacılar tarafından da test edilmesi mümkün. Yakın gelecekte yapılan gözlemler sonucu bu sayının doğru olduğu kanıtlanırsa Einstein’ın yerçekimi kuramında bir değişikliğe gidilmesi söz konusu olacaktır.”

Değişken Işık Hızı (VSL) Teorilerini Güçlendirmek İçin CMB Kullanılması

Bilim adamları, yüzyılın en önemli denemelerinden biri olarak nitelendirilen bu teoriyi kozmik mikrodalga arka plan (CMB)  incelemesi ile bir teste tabii tutmuşlardır. CMB ile Big Bang sonrası oluşan radyasyon hakkında bilgi edinilmesinin yanı sıra bilim insanlarına erken evrenin bir izlenimini de sunulmaktadır. Galaksiler gibi kozmik yapıların tümü yoğunluk dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşmuştur. Böylece bilim insanları bu dalgalanmaları ölçerek Big Bang’i takiben ışık hızının saniyede 299.792.458 metreyi aştığını ispatlayabilen bir “spektral indeks” üretmeyi başarmıştır.

Magueijo’ya göre; “Işık hızının değişken olabileceği fikri ilk önerildiğinde radikaldi. Şimdi ise sayısal bir tahminde bulunmak fizikçilerin test edebilecekleri bir durum halini aldı. Bu fikrin doğruluğunun kanıtlanması durumu ise tabiat yasalarının her zaman aynı olmadığı anlamına gelmektedir.”

Bazı bilim adamları kozmik gizemleri çözmeye kararlıyken, diğerleri ise tıbbi alanda dalgalanmalar oluşturacak yeni buluşlar peşinde. Bu ilim adamları “kohlear implant cerrahisinin invazivitesini azaltmaya yardımcı termal kameralar” sayesinde işitme sorununu düzeltmek için kullanılan en yeni FLIR Systems teknolojisini ayrıntılı ve de yüksek derecede invaziv cerrahi müdahalesi gerektirmeyecek yönde araştırmalarını sürdürmekteler.

Kaynak : chromatographytoday.com

Haberi Çeviren : Elif Tuna

Üniversite : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Ankara Üniversitesi – Analitik Kimya – Doktora Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : eliftuna_89@hotmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

612 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!