Fonksiyonel Kumaşlar Su ve Havadaki Kirleri Temizliyor

Fonksiyonel Kumaşlar Su ve Havadaki Kirleri Temizliyor

Rahatsız edici bir gerçek, Juan Hinestroza’nın önemli bir keşfine temiz üretim için bir adım atılmasına yardımcı oldu. Hinestroza,elyaf bilimi doçenti ve Human Ecology College lisans direktörü, dünyanın çeşitli yerlerindeki üretim tesislerine gittiğini ve bazı bölgelerdeki nehirlerin yakınlarındaki renklere bakarak Newyork ve Paris’te hangi rengin moda olduğunu basitçe belirleyebileceğini söyledi. “Çok üzücü, bunları kendi gözlerimle gördüm” dedi.

Bu denizaşırı tesislerden bazıları tekstil boyama ve diğer işlemler sonucu oluşan atıkları ürünlerinin çevredeki etkisini hafifletme girişiminde bulunmayarak direkt havaya ve su yollarına atmaktadır. “İşlerini temiz bir şekilde yapmak için büyük çaba gösteren sorumlu şirketler de var ancak bunu yapmayan diğerleri de var” dedi.

Hinestroza, Cornell’de geliştirilen ve Cornell’in eski kimya profesörü Will Dichtel ile geliştirilen bir tekniğin endüstrinin bu hareketini temizlemesine yardımcı olacağından umutlu. Ekip, hem suda hem de havada çalışabilen bir filtrasyon cihazı olarak işlev gören bir beta-siklodekstrin (BCD) polimeri ile pamuğun infüzyon yeteneğini göstermiştir. Beta-siklodekstrin polimeri ile işlevselleştirilmiş pamuk kumaşın kirli su ve havadan organik kirlerin tutulması adlı çalışması, bir Amerikan Kimya Derneği gazetesi olan “Chemistry of Materials”’de 24 Ekimde yayınlandı.

İlk yazarlardan olan Diego Alzate-Sanchez ve Dichtel şimdi Northwestern Üniversitesi’ndedir. Diğer katkıda bulunanlar ise eski postdoktora araştırmacısı Brian J. Smith (şimdi Buchnell’de asistan professor) ve Alaaeddin Alsbaiee (şimdi Arkama A.Ş.’de)’dir.

Pamuk kumaşı polimerizasyon işlemine katılarak işlevselleştirildi. Lifin reaksiyona eklenmesi, pamuk yüzeyine aşılanmış benzersiz bir polimerle sonuçlandı. Hinestroza, “Süper absorbanlardaki bazı sınırlamalardan biri, onları kolayca üretebilen bir substrata koyabilmemiz gerektiğidir” dedi. “Lifler bunun için mükemmeldir, her yerde bulunabilirler” dedi. Elektron mikroskobu ile polimerizasyon reaksiyonundan sonra pamuk liflerinin değişmediği gözlendi. Su (bisfenol A) ve havadaki (stiren) içerisindeki kirlerin tutulmasını test ettiğimizde polymerize edilmiş liflerin emilimi işlem görmemiş kumaşların veya ticari absorbansların tutulmasına karşı daha büyük derecede olduğunu gösterdi. Hinestroza, bu işlevselleştirilmiş kumaş teknolojisinin endüstriye cazip hale getiren pozitif yönlerini işaret etti. Mevcut tekstil makineleri ile uyumlu olduğunu, çok fazla düzenleme yapmak zorunda kalınmayacağını açıkladı. “Hem havada hem suda çalışabildiğini ve bileşikleri çıkarabilerek lifi tekrar tekrar kullanabileceğimizi kanıtladık” dedi.

Hinestroza, bu bekleyen patent tekniğinin adsorbsiyonu diğer malzemeler için de (solunum maskeleri, filtrasyon, patlayıcı tespiti ve hatta ürünün kötü olduğunu tespit edebilecek gıda ambalajı) kullanılabileceğini söyledi.

Elbette daha temiz ve çevreye karşı sorumlu endüstriyel uygulamalar için bir rol oynayabileceğini umuyor. Tekstil üretiminde kirliliğin çok fazla oluştuğunu söyledi. “Aynı tekstili kirlettiklerimizi temizlemede kullanabilmemiz adil olur” dedi.

Kaynak : phys.org

4.358 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!