Gözenekli Malzemelerle Nanoteknolojinin Kontrol Altında Alınması Mümkün

Gözenekli Malzemelerle Nanoteknolojinin Kontrol Altında Alınması Mümkün

Fotoğraf : Bu makalede incelenen gözenekli materyalin bir görüntüsüdür.

Yarı metal, yarı organik yapıdaki  Metal Organik Kafes kısaca MOF olarak bilinen maddedir.

MOF bilim insanları tarafından geliştirilmiş ve elektronik cihazlarda sorbentlerden pillere çok sayıda üründe kullanılmıştır. Bu materyal, malzeme tasarımını tersine çeviren ve kimyasal süreçlerin iyileştirilmesini kolaylaştıran nanoteknoloji devrimiyle ortaya çıkmıştır. MOF’lar, metalik düğümlerden ve bunların gözenekliliği ile karakterize edilen organik bağlardan oluşan, yani yapıldığı moleküller arası boşluklardan oluşan yeni bir organik ve inorganik hibrit malzemedir.

Özellikleri ve uygulanabilirliği hakkında yapılan çalışma ve araştırmalar, Cordoba Organik Kimya Bölümü araştırma grubu FQM-383 ve profesör Rafael Luque tarafından yapılmaktadır. Bu süreçte, Güney Çin Teknoloji Üniversitesi araştırma grubu tarafından yapılan ve Dalton Transactions’da yayınlanan çalışmalara odaklanılmıştır. Araştırma, bu malzemelerin kimyasal tepkime hızını arttırdığı için kataliz süreçlerinde kullanılabilme fonksiyonuna ek olarak metalik nanoyapıların dengeleyicileri olarak inşa edildiğini kanıtlamıştır. Böylece nanoyapılar ile çalışmanın yolları bu malzemelerin sağladığı kontrol sayesinde açılmaktadır.

Luque’nin çalışmalarında  detaylandırılan olasılıklar kapsamında, yakıt hücreleri ve diğer tür pillerle çalışılması CO2 emilimi veya buhar emilimi için kullanılabilecek metal / metalik yapı içermesine bağlıdır.

Rafael Luque ve ekibi tarafından tasarlanan bu metodoloji oldukça yenilikçidir çünkü malzeme tasarımını daha önceden tahmin edilemeyen seviyelere kadar kontrol etmeyi sağlamaktadır.

Önceden, nanopartikülleri barındırabilen bu gözenekli malzemeler üzerinde çalışılmış, ancak daha önce hiç kimse, tüm parametreleri tam anlamıyla kontrol edip onları bu kadar esnek hale getirecek kesin yolu belirtmemiştir.

Bu metal-organik malzemelerin kullanımının, nanoyapılara verdikleri kararlılık ve esneklikten yararlanacak şekilde çeşitlendirilmesi, bu araştırma grubunun temel odak noktasıdır. Bu araştırmalar, halen devam eden Cordoba Üniversitesi araştırma grubu FQM-383 tarafından gerçekleştirilen çalışmaların geliştirilmesiyle açıklanacaktır.

Kaynak : sciencedaily.com

611 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!