Grafen “Akıllı Tekstiller” Potansiyel Oluşturuyor

Grafen Akıllı Tekstiller Potansiyel Oluşturuyor

Ekonomik açıdan karşılanabilir, sağlam ve seri üretime uygun “akıllı tekstiller” üretme görevine; mucize malzeme grafenin dahil olması ile süreç bambaşka bir enerji kazandı.

University of Exeter’den Profesor Monica Craciun liderliğinde çalışan uluslararası bilim insanları ekibi, günlük giyim ürünleri üretiminde kullanılabilecek tamamen elektronik elyaflar yaratmaya yönelik yeni bir teknik geliştirdi. Mevcut durumda, giyilebilir elektronikler cihazların kumaşlara yapıştırılması veya tutturulması ile oluşturuluyor ve elde edilen sonuç sert, bükülemeyen ve arızalanmaya müsait yapılar oluyor. Bu araştırmada, elektronik elyafların hafif ve dayanıklı komponenetler ile kaplanması ile oluşturulan elektronik cihazlar kumaşın yapıldığı malzemenin içine gömülüyor. Bu sayede veri direkt kumaş üzerinden alınabilir ve gösterilebiliyor. Araştırma ekibine göre bu teknolojinin giyilebilir elektronik cihazların üretiminde kullanımı sadece günlük yaşamda değil, nabız ve kan basıncı gibi sağlık durumu verilerinin takibinde ve medikal teşhis çalışmalarında kullanımında da devrim yaratabilir.

University of Exeter Centre for Graphene Science, University of Aveiro, University of Lisbon ve CenTexBel’in uluslararası ortaklığında yapılan çalışma Flexible Electronics’de yayınlandı. Araştırmanın yazarlarından Profesör Craciun, “Gerçekte giyilebilir elektronik cihazların elde edilebilmesi için parçaların malzemeye sadece tutturulmak yerine içine yerleştirilmesi hayati önem taşıyor” diyor.

Exeter’den Prof. Dr. Craciun’un ekibinden doktora öğrencisi Dr Elias Torres Alonso “Grafen elyafları kumaş haline getirerek, elektroniklerin tekstillere tamamen gömülmesini sağlayacak bir teknik geliştirdik” diyor. Grafen sadece bir atom kadar kalınlıkta elektriksel iletkenliği sağlayabilen, bilinen en ince malzeme. Son derece esnek olan bu malzeme aynı zamanda bilinen en sert malzemelerden birisi olarak geçiyor. Son yıllarda, bilim insanları ve mühendisler arasında grafenin giyilebilir elektroniklerde kullanılabilmesi için kıyasıya bir mücadele veriliyor. Bu çalışma; -piyasadaki ticari ürünlerin çoğunda kullanılan- polipropilen elyafları kullanarak, dokunmatik ve ışık yayabilen cihazlarda kullanılabilecek yeni nesil, grafen tabanlı elektronik elyaflar geliştirilmesini konu alıyor. Bu yeni teknikte, herhangi bir elektrot, kablo veya ek malzemeye ihtiyaç duyulmaksızın, kumaşların doğrudan ekran olarak kullanılması mümkün hale geliyor.

Kaynak : nonwoventechnology.com

775 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!