Grafen Oksit (GO) zarıyla deniz suyu içme suyuna kolayca dönüştürülebilecek

Bilim insanları İngiltere’de yaptıkları araştırma sonucu, deniz suyunu içme suyuna çeviren uygun maliyetli bir teknoloji geliştirdi. Grafen Oksit (GO) zarıyla gerçekleştirilen elek sayesinde deniz suyu içme suyuna kolayca dönüştürülebilecek.

Günümüzde doğal içme suyu kaynakları hızla tükenmeye başlarken bilim insanları yaptıkları araştırmalarla buna çare aramaya devam ediyor.

BM’nin raporuna göre, 2025 yılında dünya nüfusunun yüzde 14’ü su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. Bu kıtlıkla karşı karşıya kalan ülkelerin ise, su arındırma işleminin maliyetini karşılayamayacağı öngörülüyor.

Bu su kıtlığına önlem olarak, günümüzde deniz suyundan tuzu ve diğer maddeleri filtrelemek için polimer esaslı arındırıcılar kullanılarak halihazırda birçok büyük tuz arındırma tesisi bulunmakta fakat bu hala büyük ölçüde verimsiz ve maliyeti yüksek.

Buradan hareketle, bilim insanları deniz suyunu arındırmak için yeni çalışmalara girmiş durumda. Bu çalışma kapsamında, İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nden Rahul Nair tarafından yönetilen ekip, deniz suyunun Grafen Oksit(GO) zara sahip elek yardımıyla tuzundan kolayca ayrışabildiğini test ettiler ve daha sonra deniz suyunu saf su haline getirme çalışmalarını başarıyla tamamlandılar.

Bu yeni bulunan yöntem sayesinde su arındırma çalışmalarının daha hızlı ve ucuz olması beklenirken yöntemin atık sularda da deneneceği belirtiliyor.

Arındırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki isim olan Rahul Nair, hedeflerinin deniz suyu ve atık suların minimum enerji ve maliyet harcanarak içilebilir su haline getirmek ve bunu sürekli kılacak arındırma cihazını yaratmak olduğunu söyledi.

Kaynak : yenisafak.com

1.571 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!