Güneş Koruyuculardaki Kimyasallar Balık Embriyolarına Zarar Verebilir

Güneş Koruyuculardaki Kimyasallar Balık Embriyolarına Zarar Verebilir

Çoğu insan için, plaja yapılan bir yolculuk, güneş yanığına ve cilt kanserine karşı korumak için güneş kremini cilde boca ederek kalın, koruyu bir tabaka oluşturmak anlamına gelir. Ancak deneyimli plaj severler güneş kremini her birkaç saatte bir yenilemek zorunda olduklarını bilirler zira krem suyla yıkanıp gitmektedir. Araştırmacılar bu günlerde, ACS dergisinin Çevre Bilimi ve Teknolojisi’nde bildirdiklerine göre, Çin’in Shenzhen bölgesinde sularda yüksek düzeyde güneş koruyucu kimyasallar tespit ettiler ve ürünlerin zebra balığı embriyo gelişimini etkileyebileceğini söylediler.

Acı verici bir güneş yanığı bir tatili mahvedebilir ve çok fazla güneş de erken cilt yaşlanması ve melanom gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle üreticiler, güneş koruyucuları, nemlendiriciler ve makyaj ürünleri gibi birçok kişisel bakım ürününe ultraviyole (UV) filtreleri eklediler. Bilim insanları bu maddeleri çevrede de tespit etmişlerdir, ancak çoğu araştırma, güneş koruyucu kimyasalların insanlara veya hayvanlara zarar vermek için yeterince yüksek düzeyde bulunmadığı sonucuna varmıştır. Kelvin Sze-Yin Leung, UV filtrelerinin kombinasyonlarının tek tek bileşiklerden daha zararlı olup olmadığını ve bu kimyasalların önceki çalışmaların dikkate almadığı uzun süreli etkilere sahip olup olmadığını merak etmişti.

Leung ve ekibi, 20’den fazla popüler eğlence sahili ile hızla büyüyen bir şehir olan Çin’in Shenzhen bölgesinde, yüzey sularındaki dokuz yaygın UV filtresinin seviyesini analiz etmeyle işe koyuldu. Halk plajları, bir liman ve şaşırtıcı bir şekilde rezervuar ve musluk suyu da dahil olmak üzere, Shenzhen sularında bulunan dokuz kimyasaldan yedisini buldular.

Ardından araştırmacılar laboratuvara geçtiler ve ortak bir model organizma olan zebra bakılarını en yaygın üç kimyasal maddeye maruz bırakılmış salamura karidesi ile tek başına veya karışım halinde beslediler. Yetişkin balıklarda gözle görülür bir sorun olmamasına rağmen, yavruları anormallikler göstermiştir. Bu sonuçlar 47 gün gibi uzun dönem boyunca ve doğada görülenlerden daha yüksek düzeyde kimyasallara maruz bırakılmalar sonucunda görülmüştür. Farklı UV filtrelerin ve bu maddelerin karışımlarının etkileri çoğu zaman öngörülemeyen şekillerde değişmiştir ve bu kimyasalların canlı sistemleri nasıl etkilediğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermiştir.

Kaynak : phys.org

345 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!