Hans Von Euler-Chelpin

Hans Von Euler Chelpin

Biyografisi 

Hans von Euler-Chelpin, Augsburg’da 15 Şubat 1873’te doğdu. Daha sonra Kraliyet Bavyera Alayı’nda bir kaptan olan babası Münih’e atanmıştı. Euler-Chelpin, çocukluğunun çoğunu Wasserburg’daki büyükannesiyle birlikte geçirmiştir. Münih, Würzburg ve Ulm’da okula gittikten sonra, 1891’den 1893’e kadar Münih Akademisi Resim Bölümü’nde, ilk olarak Schmid-Reutte altında ve sonra da yetenekli ve güçlü kişiliği ile onu büyük ölçüde etkileyen Lenbach altında sanat eğitimi aldı. Renk problemlerini ve özellikle de spektrumun rengini araştırma arzusu, 1893’te bilim çalışmalarına başlamakta olan von Euler-Chelpin’i bu yönde ilerletti. Bu nedenle, Berlin Üniversitesi’ne Emil Fischer,  A. Rosenheim, E. Warburg ve Max Planck yönetiminde fizik okumak için gitti. 1895’te doktorasını Berlin Üniversitesi’nde aldı.

Daha sonra Berlin’de fiziksel kimyada kısa bir ders aldı. Bundan sonra Göttingen Üniversitesi’ne 1896’dan 1897’ye W. Nernst ile çalışmak için gitti. 1897 yazında Stockholm’de Svante Arrhenius’un laboratuvarında çalışmaya gitti ve oraya asistan olarak atandı. 1898’de Stockholm’deki Kraliyet Üniversitesinde fiziksel kimya özelleştirildi. 1899’da o üniversitede görevlendirildi. 1899-1900 yılları arasında van ‘t Hoff’in laboratuvarını ziyaret etti. Hem van ‘t Hoff hem de Nernst bilimsel gelişimini büyük ölçüde etkiledi.

Daha sonra, A. Hantzsch ve J. Thiele’nin laboratuvarlarına yapılan ziyaretlerle, organik kimyaya olan ilgisini daha da arttı ve sonra bu konuda, o zaman karısı olan Astrid Cleve ile birlikte çalışmaya başladı. Bu dönemde Berlin’de E. Buchner ve Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nde G. Bertrand’ın laboratuvarlarını ziyaret etti.

1906’da, Royal Üniversitesi, Stockholm’a Genel ve Organik Kimya Profesörü olarak atandı. 1929’da Knut ve Alice Wallenberg Vakfı  ve Rockefeller Vakfı Uluslararası Eğitim Kurulu tarafından Stockholm’de Vitamin Enstitüsü ve Biyokimya Enstitüsü kuruldu.  von Euler-Chelpin, direktör olarak atandı. 1941’de öğretmenlikten emekli oldu ama araştırmalarına devam etti.

Von Euler-Chelpin’in ilk biyokimyasal çalışması 1904’te yayınlandı. Konusu, daha önce kataliz üzerinde yaptığı çalışmalarla ilgili olarak ele alınan enzimlerin eylemiydi. 1898’de Alman Bilimler Akademisi’nin Lindblom Ödülü’nü, substratların katalizörle tuz oluşumuyla katalitik hidrolizi üzerine yaptığı bir çalışma ile kazandı. Çalışması daha sonra E. Rudberg ve A. Ölander ile birlikte daha da gelişti. . 1906’dan itibaren, von Euler-Chelpin, 1908’den 1909’a kadar, fizikokimyasal ve biyokimyasal problemlerle ilgileniyordu, bitkilerin kimyası üzerine yaptığı çalışmaların sonuçları ve 1915’te P. Lindner ile olan işbirliğinin sonuçları mantarların kimyasıydı. 1925’ten 1930’a kadar enzimlerin kimyası üzerinde çalıştı.

Von Euler-Chelpin’in çalışmalarının önemli bir kısmı K. Josephson ile işbirliği içinde sakkarase ve katalaz enzimleri üzerinde yapıldı. 1905’te fermantasyon üzerine başlattığı çalışma, fosforilasyon enstitüsünde uzmanlaşmasını ve fermentasyonun ilk aşamaları ile bunların katalizlerini, ko-zimeta ve ayrıca ilgili aktivatörleri özel bir dikkatle incelemesini sağladı. Bu ikinci çalışmada K. Myrback büyük bir rol oynadı. Co-zymas üzerine işbirlikçileriyle yaptığı çalışmanın önemli bir sonucu, 1956’da Lord Todd tarafından onaylanmasıydı.

1924’te von Euler-Chelpin, vitaminler hakkında çalışma yaptı. 1928 yılında, karotenin belirgin A vitamini aktivitesi üzerine yaptığı bir çalışmasının ardından, B. von Euler, Paul Karrer ve Margareta Rydbom ile birlikte çalışmaya başladı. Fermentasyon ve genel enzim kimyası üzerine yaptığı çalışma, Stockholm’da Wallenberg ve Rockefeller Foundations tarafından kurulan Enstitü’de ​​devam etti. Kalıtım ve kan serumu çalışması için enzim kimyasının kullanımına özel önem verildi.

1929 yılında von Euler-Chelpin, alkolik fermantasyon çalışmaları nedeniyle Arthur Harden ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.  1914’te maya ve alkolik fermantasyon kimyası üzerine bir kitap yayınladı. 1925-1934 yılları arasında, bu konudaki ilk modern monograf olan monografisi Chemie der Enzyme’de, enzimoloji alanındaki geniş kapsamlı araştırmalarının sonuçlarını somutlaştırdı. 1957’de B. Eistert ile indirgeyici kimyasalların kimyası ve biyokimyası üzerine bir kitap yayınladı. C. Martius ile triose indirgeyici hazırlamayı başardı. 1958’de Japonya’yı ziyaret etti ve Profesör K. Yamafuji ve Drs  Namura ve Adachi ile işbirliği yaparak indirgemede bir monografi yayınladı.

Daha sonra 1935 yılında Euler-Chelpin, tümörlerin biyokimyasını incelemiş ve özellikle de, G. de Hevesy ile birlikte icat ettiği bir teknikle, etiketli bileşikler vasıtasıyla, tümörlerde nükleik asitleri araştırmıştır. Tümörlerde, 1942’de  Kanser Tedavisi ve Profilaksisi başlığıyla yayınlanmış olan ve 1962’de Krakovlu Boleslaw Skarzynski ile birlikte yazılmış, Biyokimya Tümörleri adlı iki önemli monografi yayımladı.

Dikkatli bir öğretmen ve onunla çalışan herkesin bir arkadaşı olan von Euler-Chelpin, biyokimya alanındaki birçok işçiye ilham verdi ve büyük bir etki yarattı.

Bangalore, Berlin, Münih, Roma, Paris, Viyana, Kopenhag, Helsinki, Moskova, Leningrad, Halle, Göttingen, Tokyo ve Yeni Delhi Bilim Akademileri Akademisi üyesiydi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Kraliyet Mühendislik Akademisi, Kraliyet Enstitüsü, Londra, Finlandiya Bilimler Akademisi ve Max Planck Derneği’nin Yabancı Üyesi Yeni Delhi Bilim Akademisi üyesiydi. Bilimler Akademisi, Paris Akademisi, Helsinki ve Japonya Bilimler Akademileri, Hindistan Bilimler Akademisi, Fransa, İtalya ve Berlin Kimyasal Toplumları ve Japon Kanser Derneği Tokyo’nun onursal üyesidir. Stockholm Üniversitesi, Zürih, Atina, Kiel, Bern, Turin ve Rutgers ve New Brunswick Üniversitelerinin onursal doktora derecelerini aldı. 1959’da, Star, Almanya ile Federal Hizmetler için Büyük Haç verildi.

Von Euler-Chelpin iki kere evlendi. İlk karısı Astrid Cleve, yukarıda belirtilmiştir. Beş çocukları oldu. 1913’te işinde onunla işbirliği yapan Elisabeth Baroness af Ugglas’la evlendi. Bu evliliğin dört çocuğu oldu.

6 Kasım 1964’te Stockholm’de 91 yaşında öldü.

777 Kez Okundu

Rabiye Baştürk

6 kasım 1995 tarihinde Konya’da doğdu. İlköğretim ve orta öğretimini Konya’da, lise eğitimini Eskişehir Cemal Mümtaz Anadolu Öğretmen Lisesi’nde aldı. 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazandı. Burada hazırlık okuduktan sonra Ankara Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Halen burada olup kimya mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Kimya alanındaki çeşitli kongre, konferans ve seminerlere katılarak sektörü yakından takip etmeye çalışmaktır. Özel ilgi alanları; nanoteknoloji, atık su arıtımı, kompozitler, ilaç ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Kendini geliştirmekle beraber öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşma olanağı sunduğu için Haziran 2017’den beri İnovatif Kimya Dergisi’nde aktif olarak görev almaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!