Hayat Size Limon Verirse Biyoplastik Yapın

hayat size limon verirse biyoplastik yapin

Limonen ve CO2’den  BPA içermeyen polikarbonat üretmek için araştırmacı bir ekip  tarafından çevre dostu bir yöntem geliştirildi.

Telefonunuzun kutusundan uçak camlarına kadar her yerde polikarbonat kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak her yıl milyonlarca polikarbonat üretilmektedir ama bu maddenin tehlikeleri ile ilgili endişeler ,üretiminde kullanılan materyallerin toksisitesi, özellikle potansiyel kanserojen olan bisfenol-A(BPA) nedeniyle artmaktadır.

Şimdi, ICIQ grup lideri ve ICREA profesörü olan Arjan Kleij liderliğindeki bir kimyager ekibi, zengin ve doğal ürünler olan limonen ve CO2‘den polikarbonatlar üretmek için bir yöntem geliştirdi. Ayrıca, limonen şu anda ticari polikarbonatlarda kullanılan tehlikeli bir yapı taşının yerini alabilir . BPA, Amerikan ve Avrupa ajansları tarafından güvenli bir kimyasal olarak sınıflandırılmış olsa da, bazı çalışmalar potansiyel bir endokrin-bozucu, nörotoksik ve kanserojen olduğuna dikkat çekiyor. Bu yüzden Fransa, Danimarka ve Türkiye gibi bazı ülkelerde bebek bezleri üretiminde BPA kullanımını yasaklanmıştır.

“BPA güvenlidir, ancak yine de endişelere neden olmaktadır ve petrol hammaddesinden üretilir” diye belirtiyor Kleij.  Yeni yaklaşımımız, limonlar ve portakallardan elde edilebilen, limoneni BPA’nın yerine koyuyor ve bu sayede bize daha yeşil, daha sürdürülebilir bir alternatif sunuyor’ dedi. Limonen için BPA’nın tamamen yerini alabilmesi, şu anda çoğu sanayi için karmaşık olabilir,buna göre BPA ile birlikte az miktarda limonen eklenip bu miktarın gittikçe arttırabilineceğini söylüyor Kleij. “Daha sonra aşamalı olarak BPA’nın yerini almaya başlayabiliriz bu sayede” diye de ekliyor. Bu uyarlanma süreci ile benzer, hatta geliştirilmiş ve yeni özelliklere sahip yeni  limonen türevi biyomalzemelere ışık tutulabilir .

Araştırmacılar sadece çevre dostu bir polimer üretmeyi başarmakla kalmayıp, aynı zamanda termal özelliklerini de iyileştirmeyi başardılar. Bu limonen türevi polimerin, şimdiye kadar polikarbonat için bildirilen en yüksek camsı geçiş sıcaklığına sahip olduğu görüldü. “Bilinen biyo-plastiklerin klasik polimerlere kıyasla daha kötü termal özellikleri olduğundan, bu sonuca oldukça şaşırdık” diye açıklıyor Kleij.” Bu sonuçlara ilk önce şüpheci yaklaştık , ancak bu özelliklere sahip malzemeleri sürekli olarak üretmeyi başardık.’ Bu malzemelerin yüksek camsı geçiş sıcaklığına sahip olması bu yeni plastik türünü eritmek için daha yüksek sıcaklıklar gerektiği anlamına gelir ve bu da onları günlük kullanım için daha güvenli malzemeler yapar. Ayrıca, bu yeni polimer, polikarbonatlar ve blok kopolimerleri için uygun malzeme formülasyonları kullanarak sayısız yeni uygulama da sunabilir.

Kleij ve iş arkadaşları şu anda limonen türevli biyomalzemelerin endüstriyel üretimini ilerletmek için plastik üreticileriyle görüşmeler yapıyor.

Kaynak : sciencedaily.com

4.469 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!