İkinci El Plastik Oyuncaklar Çocuk Sağlığı için Ne Kadar Riskli?

İkinci El Plastik Oyuncaklar Çocuk Sağlığı için Ne Kadar Riskli

Environmental Science and Technology’de yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, en güncel uluslararası güvenlik yönergesine uyulmayabildiğinden dolayı birçok ikinci el oyuncakta kullanılan plastik çocuk sağlığı için bir risk oluşturabilir.

Plymouth Üniversitesi’nden bilim adamları, İngiltere’nin Güney Batı’sındaki evlerde, çocuk yuvalarında ve hayır kurumu mağazalarında bulunan 200 adet plastik oyuncağı analiz ettiler.

Hepsi çocuklar tarafından çiğnenebilecek boyutta olan bu oyuncaklar, arabaları, trenleri, inşaat malzemelerini, figürleri ve yap-pozları (puzzle) içermektedir.

Bilim adamları, uzun süreli kullanımlarda çocuklar için düşük seviyelerde kronik olarak toksik olan ve genellikle sarı, kırmızı ya da siyah olan mücevherlerin yapı taşlarında, figürlerinde ve parçalarında bulunan antimon, baryum, brom, kadmiyum, krom, kurşun ve selenyum gibi tehlikeli elementlerin yüksek konsantrasyonlarda olduğunu keşfettiler.

Daha sonra yapılan testler, seyreltik hidroklorik asit ekstraksiyonu içeren simule edilmiş mide koşulları altında birçok oyuncağın, Avrupa Birliği Oyuncak Güvenlik Yönetmeliği tarafından bazı durumlarda belirli bir dereceye kadar kendi değerini aşan kadmiyum salınımı ile birlikte belirlenen sınırları aşan miktarda brom, kadmiyum ya da kurşun açığa çıkardığını göstermiştir. Araştırma, bireysel oyuncaklardaki elementlerin varlığını analiz etmek için x-ray floresan (XSF) spektrometresini kullanan Çevre Bilimi’nde öğretim görevlisi Dr. Andrew Turner tarafından yürütüldü.

Dr. Andrew Turner, bu çalışmadan önce, dekore edilmiş bardakların zararlı seviyelerde kurşun ve kadmiyum içerebileceğini ve halk sağlığına yönelik potansiyel tehlikenin azaltılması için oyun parkları boyalarının daha yakından izlenmesi gerektiğini gösteren araştırmalar yürütmüştür.

Dr. Turner, ‘’Bu çalışma, İngiltere’deki ikinci el plastik oyuncaklarda bulunan zararlı elementler için yapılan ilk sistematik araştırmadır.’’ diyor. ‘’ İkinci el oyuncaklar, doğrudan arkadaşlardan veya akrabalardan kaldığı ya da hayır kurumu mağazalarından, bit pazarından ve internetten ucuza ve kolaylıkla temin edilebildiğinden dolayı aileler için cazip bir seçenektir. Ancak,  Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği yeni oyuncaklar için geçerli olsa da eski oyuncakların geri dönüşümü ya da yeniden satışı ile ilgili herhangi bir düzenleme içermemektedir.’’

‘’ Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nin tanıtılması ve geliştirilmesi ile birlikte plastik endüstrisi, tehlikeli elementlerin yeni oyuncaklardan kaldırılması (arındırılması) için adım atmak zorunda kaldı. Ancak, tüketiciler, küçük, ağza alınabilir ve parlak renkli eski plastik oyuncaklar ve parçalar ile alakalı potansiyel riskler hakkında daha fazla haberdar edilmelidir. Yönetmelik olmaksızın, daha önce kullanılan oyuncakların cazip maliyeti, elverişliliği ve geri dönüştürülebilirliği küçük çocuklara kimyasal kontaminasyon mirası oluşturmak için potansiyele sahiptir.’’

Kaynak: sciencedaily.com

659 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!