Işıkla Aktive Olan Nanoparçacıklar Antibiyotikleri Güçlendirebilir

Işıkla Aktive Olan Nanoparçacıklar Antibiyotikleri Güçlendirebilir

Yeni Colorado Boulder Üniversitesi araştırmaları gösteriyor ki kuantum noktaları olarak da bilinen ışıkla aktive olan nanoparçacıklar, E.coli ve Salmonella gibi antibiyotik dirençli bakterilerle mücadele etmek için kullanılan antibiyotik tedavisi için etkinliği arttırmak için önemli destek sağlıyor.

Savunmalarını yeni antibiyotik tedavilerinden daha hızlı bir şekilde geliştiren çoklu ilaç dirençli patojenler, onları tedavi etmek için geliştirilebilir; Amerika Birleşik Devletleri’ne doğrudan sağlık bakım maliyetleri 20 milyar dolar, 2013 yılında da 35 milyar dolarlık üretkenlik maliyeti getirir.

Bununla birlikte, Cu Boulder araştırmacıları seçici olarak konumlandırılabilen ve belirli dalga boylarındaki ışıkları kullanarak aktive edilebilen veya etkisiz hale getirilebilen nano-tasarlanmış kuantum noktaları sunarak var olan antibiyotikleri belirli klinik izolat enfeksiyonları için yeniden güçlendirebilirler.

Bu kuantum noktaları bulaşıcı bakterilere geleneksel olarak saldırmak yerine bakterilerin metabolik ve hücresel süreçlerine müdahale eden ve orijinal antibiyotiğe duyarlı hale getiren mücadele tepkisini tetikleyen kimyasal bir süper oksidi serbest bırakır.

CU Boulder Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nde(CHBE)  yardımcı doçent ve çalışmanın yardımcı yazarlarından olan  Prashant Nagpal ‘Biz br iki nakavt yumruk gelitirdik’ ve ‘Aslında bakterilerin bu kuantum noktalara karşı doğal mücadele tepkileri, onu daha savunmasız bırakır’ dedi.

Science Advanges dergisinde yayınlanan bulgular bu kuantum noktaların klinik izolat enfeksiyonlarını etkili antibiyotik direncini 1000 faktörle azaltarak yan etkiler üretmediğini gösteriyor.

CHBE’ de yardımcı doçent ve çalışmanın yardımcı yazarlarından biri olan Anushree Chatterjee ‘Biz daha çok küçük bir cihaz gibi düşünüyoruz.’ dedi. Ayrıca ‘Bu enfeksiyonun normal gücüne karşı oynayan ve bunun yerine antibiyotiği katalize eden yeni bir strateji.’ dedi.

Önceki antibiyotik tedavileri sırasında antibiyotik saldırıları konusunda çok fazla ayrım gözlenmezken, bu kuantum noktaları, hücre içi bir seviyede selektif olarak çalışabilme avantajına sahip. Örneğin, Salmonella konak hücrelerin içinde büyüyebilir ve çoğalabilir. Bununla birlikte, bu kuantum noktalar içeride kayabilecek kadar küçüktür ve içerideki enfeksiyonun temizlenmesine yardım ederler.

Nagpal ‘ Bu süper dayanıklı cihaz şu anda mevcuttur, özellikle de hastanelerde.’ Bu sadece onlarla sözleşme yapmamak meselesi fakat onlar çok daha yaygın enfeksiyonlara uzak bir mutasyon.’

Genel olarak, Chatterjee ‘Kuantum nokta teknolojisinin en önemli avantajı, klinisyenlere şu anki tedavilerin sınırlarını zorlayan enfeksiyonlara karşı çok yönlü bir yaklaşım öneriyor olmasıdır.’ dedi. Ayrıca ‘ Hastalık bizden daha hızlı çalışıyor. Tıp da gelişmeye ihtiyaç duyuyor.’ dedi.

Araştırmacılar düşündüklerinde, kuantum noktaları geniş bir yelpazede enfeksiyonlarla mücadele etmek ve potansiyel olarak diğer terapötik uygulamalara genişletmek için ölçeklendirilebilir ve modifiye edilebilen bir platform teknolojisi olarak tasarlarlar.

FOTO 1: CU Boulder araştırmacısı Colleen Courtney (solda), BioFrontiers Enstitüsündeki bir laboratuvarda Yardımcı Doçent Anushree Chatterjee (sağda) ile konuşur.

FOTO 2: CU Boulder’ın BioFrontiers Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, E. coli ve Salmonella gibi ilaç dirençli superbug’ler ile mücadele etmek için kullanılan antibiyotik tedavileri için etkinlikte önemli bir artış sağlayan, kuantum noktalar olarak da bilinen ışıkla aktive olan nanopartikülleri oluşturdu.

Kaynak : phys.org

491 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!