Kan İğnesinde Bulunan Hızlı Test Ebola’yı Durdurmaya Yardımcı Olabilir

Kan İğnesinde Bulunan Hızlı Test Ebolayı Durdurmaya Yardımcı Olabilir

Portable Raspberry Pi-based  cihazı bütün kanın mikro damlacıklarındaki virüsleri kesin olarak tespit ediyor.

Bilim adamları, işlenmemiş kanın tamamında Ebola virüsünü keşfetmek için hızlı,ucuz, güvenli ve alana yayılabilir bir yöntem geliştirdiler.

Batı Afrika’daki yeni Ebola Salgını 11.310 kişinin ölümüne sebep olmuştur.  Ebola’ya tanı koymak zordur çünkü sıtma ve sarı ateş gibi diğer hastalıklarla aynı semptomları paylaşır. Hastaların Ebola ateşiyle kanamayla ilişkisini görmeden önce hastanın birkaç haftasını alır.Bu zamana kadar enfeksiyon diğer insanlara geçmiş olabilir.

Algılamanın standart metodu; virüs genomunda nükleik asidin kimyasal olarak incelenesinin olduğu ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyondur (RT-qPCR). Bu güvenilir bir metottur fakat personel eğitmeye ve mobil laboratuvarların tamamına yayılması gerekmektedir. Ayrıca bu metod pahalıdır ve virüsler yayılmaya devam ederken saatler ya da günleri bile alabilen sonuçlar vermektedir. Başka bir sorun ise; hemsağlık personeli hem de hemorajik hastalar için riskli olan kan alımı gerekmektedir.

Şuan, Northumbria Üniversitesi’nde lideri Sterghios Moschos olan bir uluslararası araştırma takımı süreci kolaylaştırdı. Araştırma takımı hücre zarlarını parçalamak ve viral genetik materyalleri salmak için kan iğnelerini eritebilen ve dondurabilen cihaz olan Niceliksel Hızlı Teşhis (QuRapID) diye isimlendirilen cihazı geliştirdi. Kırmızı ile yaygın olarak kullanılan yeşil florofor değiştirerek RT-qPCR’ de sonradan modife edilmiş kimyasal problar kullanıldı. Bunun üzerinde virüsün genetik materyalinin varlığında kırmızı ışık yansıtıldı. Orijinal problar işe yaramadı çünkü kan yeşil ışığı absorblar fakar kırmızı ışığı yansıtır. Raspberry Pi tarafından kontrol edildi. Kırmızı proptan emisyon ölçümü yapan cihaz Ebola virüsünün miktarı ve tavrını test ediyor.

Moschos “  Laboratuvar bencinden diğer alanlara yükseltme bazlı nükleik asit teşhisi için çok efor sarf edilmiştir.” diyerek açıkladı. Aslında şebeke elektriği veya bir araba piliyle çalışan QuRapID cihazı sadece 20 kg ağırlığındadır. Pahalı ekipman gerektirmez. Her 9.40 dolara ücrete 8 örneği test edebilir ve sadece 1 saat içerisinde sonuçları çıkarabilir. Gizlenmiş tespit edici örnek teşhir riskini minimum yapan dakikalık kan örneği içermektedir. Takım sistemin tam kişisel koruyucu ekipmanda kullanım kolaylığını test etti ve alanlarında kullanma için bir standart ölçüm yapmayı geliştirdi bile.

Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde biyolojik uygulamalar için kimyasal prob geliştirme alanında uzmanlaşmış Sambashiva Banala “Kanın sadece 5 mikrolitresindeki ihtiyacı ve ihtiyaç olması halinde kullanılabilmesini vaat ediyor “ şeklinde açıkladı. “ Sistem, diğer bulaşıcı virüslerin tespitine adapte olabilmek için büyük bir potansiyele sahiptir. “ diye ekledi.

Moschos, herhangi bir virüs prensibine başvurabileceklerine, örneğin; Orta Doğu Solunum Sendromu (Mers) ya da Zika virüsü, katılmaktadır.

Kaynak : chemistryworld.com

492 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!