Kanser Hücrelerinin Anlaşılmasında Mitoz Yapısının Üzerine Çalışma

Kanser Hücrelerinin Anlaşılmasında Mitoz Yapısının Üzerine Çalışma

Fotoğraf : Mitoz boyunca, mikrotübül organize merkezi, DNA kromozomlarının kopyalarını ayıran iğ ipliklerini bir araya getirir. Araştırmacılar şu an, onların moleküler yapılarını çözmeye çalışıyorlar. Şekil, mayada iğ ipliklerinin bütüncül yapısındaki proteinleri gösteriyor. Cnm67(yeşil), Spc42(mavi), Spc110(kırmızı), Spc29(mor) ve Cmd1(sarı).

Hücre bölünmesi, hücreyi bölen protein ve moleküllerin karmaşık şekilde oluşturdukları bir birlikteliktir. Mitoz boyunca, mikrotübül organize merkezi(MTOCs) DNA kromozom kopyalarını ayıran iğ ipliklerini biraraya getirir. Bilim insanları MTOC’un hücre bölünmesindeki varlığını ve oynadığı rolü biliyorken, onun fiziksel yapısı çok anlaşılmış değildir. California Üniversitesinde çalışan Shuruthi Viswanath bir araştırmacı ekibiyle birlikte MTOC’un moleküler yapısını çözmek için çalışıyorlar. Onlar çalışmalarını San Francisco’da düzenlenecek olan 62. Biyofizik topluluğu genel yıllık toplantısında 17-21 Şubat tarihleri arasında sunacaklar. MTOOCs hücre içinde özel olarak tasarlanmıştır.

Hücre içinde bir iskele gibi davranan mikrotübül bağlantılarını dengede tutar. Hayvan hücrelerinde binden daha fazla protein MTOC ile bağlantılıdır ama bu proteinlerin birkaçı belirli yerlerde görev alır. MTOC’un karmaşık yapısını çözmekten ziyade, Viswanath maya hücreleri üzerinde yaptığı kendi araştırmasına odaklandı. Bu daha basit organizmalar içinde, mikrotübül organize merkezinin fonksiyonuna sahip bir yapı (SPB) vardır. Hayvan hücrelerinin aksine, maya SPB’leri sadece 18 tane protein içerir ve Viswanath öncelikli olarak 5 protein üzerine yoğunlaştı. Bunlar: Spc110, Spc42, Cnm67, Spc29 ve Cmd1. Yapısal modelleme, X ışınları saçılımı, X-ray kristalugrafisi ve elektron mikroskopi gibi çoklu teknikler kullanarak, Viswanat ve onun ekibi Spc110 proteininin SPB içinde bilindiğinden daha büyük bir işleve gerçekleştirdiğini buldular. İlk başta bilim insanları bu proteinlerin SPB parçalarını tutan ara parçalar olarak davrandığını düşündü ama şu an  bu proteinlerin SPB yapısı için bağlanma alanı sağlayabilirliğine inanılıyor.

Bu bilgi insan hücrelerinde sentromer adı verilen yapılarla eşdeğer olan SPB’lerin anlaşılmasına yardım edebilir. Çoğu kanser formunda kanser hücreleri sentromerlerin yapısında veya boyutundaki anormallikleri ortaya çıkarır. İleriki deneyler, SPB’de kritik bir anahtar protein olan Spc29 gibi diğer anahtar proteinlerinde yerlerinin tanımlanması ve spesifik işlevlerinin belirlenmesi için gereklidir.

Kaynak : phys.org

527 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!