Karahindiba Tohumları Yeni Keşfedilen Doğal Uçuş Şeklini Gözler Önüne Seriyor

Karahindiba Tohumları Yeni Keşfedilen Doğal Uçuş Şeklini Gözler Önüne Seriyor

Fotoğraf : Karahindiba tohumları uçtuğunda, hava kıllar içinden geçerken halka şeklindeki bir hava kabarcığı oluşur, bu da inişlerini yavaşlatan sürtünmeyi arttırır.

Karahindiba tohumları yeni keşfedilen doğal uçuş şeklini gözler önüne seriyor.

Bu bitki doğal dünyada en iyi uçucular arasında.

Araştırmalar ortaya koyuyor ki doğada daha önce görülmemiş bir uçuş şekli sayesinde karahindiba tohumlarının olağanüstü uçuş yeteneği mümkün.

Doğal dünyanın en iyi uçucuları arasında bilinen bitkiyi doğrulayan keşif, paraşüt şeklindeki kıl demetinin içindeki ve çevresindeki havanın hareketinin tohumların büyük mesafeler kat etmesini sağladığını gösterir – genellikle bir kilometre veya daha fazla, tamamen rüzgar gücüyle havada tutulur .

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, büyük ölçüde boş alandan oluşan paraşüt yapılarına rağmen, karahindiba tohumlarının neden bu kadar iyi uçtuğunu daha iyi anlamak için deneyler yaptılar.

Çalışmaları, kılların içinden hava hareket ederken halka şeklindeki bir hava kabarcığının oluştuğunu ve her bir tohumun toprağa inişini yavaşlatan sürüklenmeyi arttırdığını ortaya koydu.

Bu yeni keşfedilen hava kabarcığı formu – bilim adamlarının ayrılmış vorteks halkası olarak adlandırdıkları – fiziksel olarak kıllardan ayrıldı ve içinden akan hava ile dengelendi

Kabarcığı sabit ve direkt olarak uçuştaki tohumun üzerinde tutmak için kritik olan, içinden akan hava miktarı, kılların boşlukları ile hassas bir şekilde kontrol edilir.

Kıllı paraşütün bu uçuş mekanizması, tohumların sabit uçuşunun temelini oluşturur. Araştırmaya göre, geleneksel paraşüt tasarımında mümkün olandan dört kat daha verimli.

Araştırmacılar, karahindiba’nın gözenekli paraşütünün çok az güç tüketen veya hiç güç tüketimi gerektirmeyen küçük ölçekli dronların gelişimine ilham verebileceğini ileri sürüyorlar. Bu tür dronlar uzaktan algılama veya hava kirliliği izleme için yararlı olabilir.

Nature’da yayınlanan çalışma, Leverhulme Trust ve Royal Society tarafından finanse edildi.

Çalışmayı yöneten Edinburgh Üniversitesi Biyolojik Bilimler ve Mühendislik Okulu’ndan Dr. Cathal Cummins, “Doğadaki yaratıcı yapılara daha yakından bakmak – karahindiba paraşütü gibi – yeni bakış açıları ortaya çıkarabilir. Sürdürülebilir teknoloji mühendisliğine uygulanabilecek, uçuş için malzeme ve enerji maliyetlerini en aza indiren doğal bir çözüm yolu bulduk. ”

Kaynak : sciencedaily.com

713 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!