Kendini iyileştiren yapay doku

kendini iyilestiren yapay doku

Kendini iyileştiren yapay dokular alanında kayda değer bir ilerleme var.

Esnek elektroniklerin heyecan verici oldukları rahatlıkla söylenebilir. Ancak giyilebilir teknolojiden robotik alanına, sağlıktan uzay uçuşlarına her yerde kullanılabilen bu ürünlerin ufak bir sorunu var: Bileşenler kolay bir şekilde hasar alabiliyorlar ve bu da niteliklerini ortadan kaldırıyor.

Bu sorunu çözmek isteyen Israel Institute of Technology’deki kimya mühendisleri, hasarı “iyileştirebilen” esnek elektronik algılayıcılar geliştiriyorlar. Bu sistemin protez uzuvlar için yapay bir deri oluşturmak için kullanılması planlanıyor. Böylece kullanıcının çevresini hissetmesini sağlayacağı ümit ediliyor.

Buradaki en önemli şey, yüksek iletken elektrotlara ve altın nano parçalara sahip yeni bir sentetik polimer tipi. Bu polimer, hasar aldığı zaman genişleyerek normal durumda elektrotlar arasındaki elektrik akımını engelleyecek olan çatlakları “iyileştiriyor.”

Advanced Materials’da yayınlanan ve buluşu açıklayan makalede araştırmacılar, bu maddenin iyileştirme etkisinin rastgele noktalarda birkaç kesime dayanabilecek kadar yüksek olduğunu söylüyorlar. Algılayıcının geliştiricilerinden biri olan Tan-Phat Huynh, kendini iyileştiren algılayıcıların bir gün insan sağlığını takip eden elektronik derilere imkan tanıyacak bir platform olabileceğini düşünüyor.

Kaynak : chip.com.tr

908 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!