Kendini söndürebilen lityum iyon batarya!

Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni lityum iyon bataryalar, kendi kendini söndürebilme özelliğiyle gelecek için ümit veriyor. İşte, bu özel çözümün detayları.

Dünyada çapında en fazla kullanılan ve bilinen batarya Teknolojilerinden birisinin lityum iyon olduğu bir gerçek. Öte yandan bu teknoloji, yüksek ısılarda dengesiz ve felaketlere mahal verebilen bir yapıya sahip. İşte yeni geliştirilen bir çözüm ise, gelecekte lityum iyon teknolojisinin daha güvenli hale gelmesini sağlayabilir.

Gelecekte lityum iyon bataryalar daha güvenli olacak

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, gelecekteki lityum iyon bataryaların daha güvenli hale gelmesini sağlayacak bir çözüm ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Son dönemde, özellikle Galaxy Note 7 olayıyla gündemden düşmeyen lityum iyon bataryaların üretim hatası veya hızlı şarj sebebiyle yangın çıkarması veya patlaması gibi ihtimallerin bu yeni çözüm ile ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bilim insanları tarafından geliştirilen bataryalar, alev alma durumunda sadece 0.4 saniye gibi bir sürede kimyasal bir reaksiyon gösteriyor ve kendi kendini söndürebiliyor. Bunun için her bir bataryanın çekirdeğine, 150 derece sıcaklıkta eriyecek şekilde tasarlanmış, koruyucu polimer bir kabuk yerleştirilmiş.  Bu kabuk ise alevlenmeyi geciktirici bir kimyasal olan trifenil fosfat (TPP) içeriyor ve serbest kaldığında, oldukça yanıcı olan elektrolitlerin alev almasını bastırarak pili hemen söndürebiliyor.

Lityum iyon bataryalar için trifenil fosfat (TPP) kullanılan çözümlerin daha önce de denendiği, ancak bu denemelerde kimyasalın doğrudan batarya içerisindeki elektrolitlerleler karıştırıldığı belirtiliyor. Bu da haliyle performansı uygulanamaz seviyelere geriletmiş.

Stanford Üniversitesi çözümünde ise, şu anki aşamada bataryanın içerisinde ne kadar alan kullanıldığı açık değilken. Ayrıca, batarya performansının durumu da net değil. Bunlar, kendini söndüren lityum iyon bataryaların, henüz akıllı telefon ve tablet gibi küçük form faktörüne sahip cihazlarda kullanılamayacağını düşündürüyor. Bakalım, teknolojiyi iOS ve Android tabanlı cihazlarda ne zaman görebileceğiz?

Kaynak : shiftdelete.net

615 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!