Kimya sektör sanayicileri, hammaddede fiyat ve kalite istikrarı istiyor

kimya sektor sanayicileri hammaddede fiyat ve kalite istikrari istiyor

Sektörel sorunlara çözüm bulmak için Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen sektör toplantılarının 16.’sı kimya sektörü temsilcileri ile gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan kimya sektörü temsilcileri, kullandıkları hammaddenin fiyat ve kalitesinde istikrar sorunu yaşadıklarını, bunun da rekabeti olumsuz etkilediğini iletirken, özellikle belgelendirme konusunda bürokrasinin azaltılmasını talep etti.

Boya, gübre gibi sektörlerde çok çeşitli TSE belgesi olduğunu, bu bürokrasinin sanayiciler üzerinde yük oluşturduğunu ifade eden sanayiciler, bazı analiz raporları işlemlerinin de geç yapılması nedeni ile hammaddelerin gümrük kapılarında beklemek zorunda kaldığını vurguladı.

Sanayiciyi üretime teşvik eden yeni bir başarı hikayesi yazılmalı

Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, sanayicilerle buluşmaya ve sorunlarını dinleyip, çözüm yolları bulmaya önem verdiklerini söyleyerek, meslek komitesi toplantılarından 16.’sını gerçekleştirdiklerini iletti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve Türkiye’nin kritik günlerden geçtiğini aktaran Kütükcü, ülkenin önünde 4 yıl seçimsiz bir dönem olduğunu hatırlatıp, “İş dünyası olarak bizler, ekonomik istikrarın siyasi istikrardan bağımsız olmadığını biliyoruz. 4 yıllık süreçte ülkeyi, sanayiciyi, üretimi teşvik eden, cesaretlendiren, yatırım şartlarını iyileştiren yeni bir başarı hikâyesi yazılmasını ümit ediyoruz” dedi.

Küresel adımlar atılmalı

Geçtiğimiz günlerde Antalya’da gerçekleştirilen ve dünyanın en güçlü ekonomilerini temsil eden G20 ve B20 zirvelerine de değinen Kütükcü, bu zirvelerde iş dünyasını ilgilendiren çok önemli gelişmeler olduğunu, bunlardan birisinin dünya ticaretinin önündeki engelleri kaldırmak için 51 ülke tarafından imzalanan Dünya Ticaretinin Kolaylaştırılması Anlaşması olduğunu aktardı. Bu anlaşmanın yeterli ülke sayısına hızla ulaşarak, hayata geçmesinin iş dünyası için önemli olduğunu aktaran Kütükcü, “Küresel krizin etkisiyle daralan dünya ticaretinin yeniden canlandırılması için küresel adımlar atılmalı” dedi.

Fiyat ve kalite istikrarı olmaması, rekabeti olumsuz etkiliyor

Sektörlerine ilişkin sorunları dile getiren kimya sektör temsilcileri ise, kanun ve yönetmeliklerin hızlı bir şekilde değiştiğini, bu değişikliklerin ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından iş dünyasına daha iyi duyurulması gerektiğini aktardı.

Başta galenik ilaç olmak üzere kimya sektöründe kullanılan hammaddelerin fiyat ve kalite istikrarında sorunlar yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun rekabeti de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Gübre sektöründe kullanılan hammaddelerin ithal edildiğine işaret eden bazı gübre sektörü sanayicileri ise, TSE’nin istediği analiz belgeleri nedeni ile konteynırların gümrüklerde beklediğini, bunun da maliyet oluşturduğunu ifade ederek, analiz işlemlerinin daha hızlı şekilde yapılmasını talep etti. Aynı ürün için TSE’den 10-15 tane ayrı belge almak zorunda kaldıklarını, bunun özellikle boya sektöründe ciddi bir maliyet oluşturduğunu anlatan sanayiciler, siyasilerden kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunlara da çözüm üretmesini talep etti.

Toplantıda ayrıca, KOSGEB destekleri, merdiven altı üretim, nitelikli eleman, yerli malı belgesi, sanayi tüplerinin hurdaya ayrılması, plastik ve kauçuk sektörünün analiz laboratuarı ihtiyacı gibi pek çok konuda yaşanan sorunlar ve yapılması gerekenler istişare edildi.

Kaynak : yenihaberden.com

575 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!