Kimyasal Silahlara Karşı Hayat Kurtaran Yeni Kumaş Kaplaması

Kimyasal Silahlara Karşı Hayat Kurtaran Yeni Kumaş Kaplaması

Yeni bir kumaş kaplaması, kimyasal silahları etkisizleştirilip sayısız can kurtaracak.

Kimyasal silahlar şimdilerde kabus haline gelmeye başladı. Milisaniyeler içinde binlerce olmasa bile yüzlerce kişiyi öldürebilmektedir. Ancak, ACS Chemistry of Materials dergisinde yayımlanan bir çalışmada bilim adamları, bu toksinlerin bir alt grubunu nötralize edebilen hafif ağırlıktaki kaplamaları kumaşların üzerine yapıştırmanın bir yolunu bulduklarını bildirdiler. Hayat kurtarıcı bu teknik sonunda askerleri ve acil müdahale ekiplerini korumak için kullanılabilecek.

Birinci Dünya Savaşı’ndaki ilk kullanımlarından beri yıkıcı potansiyele sahip düzinelerce kimyasal silah geliştirildi. Örneğin, sinir gazı sarinin sadece iğne ucu boyutundaki damlasının cilde teması bile öldürücüdür. Son zamanlarda, bilim adamları bu zararlı bileşikleri parçalamak ve yok etmek için zirkonyum bazlı metal organik çerçeve (MOF) tozlarını araştırmaya başladı. Metal organik çerçeveler, muazzam miktardaki gaz ve diğer maddelerin emilimine izin veren geniş yüzey alanlarına sahip, çok küçük boyuttaki gözenekli yapılardır. Zirkonyum, zehirli maddeleri nötralize etmeye yardımcı olur. Fakat metal organik çerçevelerin yapımı yüksek sıcaklık ve uzun tepkime süreleri gerektirdiğinden oldukça uğraştırıcıdır. Üstelik, çoğu MOF tozu kararlı değildir ve tozları giysilerin üzerine yapıştırmak zorludur. Dennis Lee, Gregory N. Parsons ve arkadaşları, metal organik çerçevelerin oda sıcaklığında kumaş üzerinde “büyüyüp” büyümeyeceğini görmek istediler ve imkanlar dahilinde üniforma ve koruyucu kıyafetlerde kullanılabilecek hafif koruyucu bir tabaka oluşturdular.

Araştırmacılar daha önceki çalışmalarda yer alan, tekrar kullanılabilir alışveriş çantalarında ve giyimlerde yaygın olarak kullanılan ve dokuma olmayan bir kumaş olan polipropileni, zirkonyum bazlı MOF, bir çözücü ve iki bağlayıcı ajandan oluşan bir karışıma maruz bıraktılar. Kaplamanın kumaşa eşit olarak yayılmasını sağlamak için kumaşları ince tabakalar halinde alüminyum, titanyum veya çinko oksit gibi kimyasal işlemlerden geçirdiler. Bu kombinasyonu, sarin, soman ve diğer sinir ajanlarıyla benzer reaktiviteye sahip nispeten daha zararsız bir molekül olan dimetil 4-nitrofenil fosfat (DMNP) ile test ettiler. MOF ile işlem gören bezlerin, DMNP’yi 5 dakikadan daha kısa sürede etkisiz hale getirdiğini tespit ettiler. Koruyucu kıyafet oluşturmak için bu kaplamanın uygun bir araç olduğunu öne sürmektedirler.

Kaynak: sciencedaily.com

4.094 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!