Kurt Wüthrich

Kurt Wüthrich

Kurt Würthrich (4 Ekim 1938’de Bern Körfezi Aarberg’de doğdu), biyolojik makromolekülleri incelemek için nükleer manyetik rezonans (NMR) yöntemleri geliştiren Nobel Kimya ödüllü İsviçreli kimyager / biyofizikçidir.

Eğitim ve Erken Yaşları:

Aarberg, İsviçre’de doğan Wüthrich, Bern Üniversitesi’nde kimya, fizik ve matematik eğitimi gördü ve daha sonra doktorasını sürdürdü. 1964 yılında Basel Üniversitesi Silvio Fallab’ında denetlendi.

Kariyeri:

Doktora sonrası Wüthrich, 1965 yılında Robert E. Connick ile birlikte iki yıl boyunca Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’den ayrılmadan önce kısa bir süre için Fallab ile doktora sonrası araştırmalarına devam etti. Bunu 1967’den 1969’ya kadar New Jersey’de Murray Tepesi’ndeki Bell Telephone Laboratories’inde Robert G. Shulman’la birlikte çalışması takip etti.

Wüthrich 1969 yılında İsviçre’den Zürih’e geri döndü ve burada kariyerine ETH Zürich’de başladı. 1980’de Biyofizik Profesörü oldu. Şuanda La Jolla Kaliforniya’daki Scripps Araştırma Enstitüsünde ETH Zürich’de ShanghaiTech Üniversitesi’nde i İnsan Enstitüsü adlı bir laboratuvar sürdürüyor. Ayrıca Edinburgh Üniversitesi (1997-2000), Hong Kong Çin Üniversitesi (Onursal Profesör olduğu) ve Yonsei Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Yüksek lisans eğitiminde Wüthrich, elektron paramanyetik rezonans spektroskopisi ile çalışmaya başladı ve doktora tezi konusuna girdi. Tez “otoksidasyon reaksiyonlarında bakır bileşiklerinin katalitik aktivitesi” idi.  Berkeley’de doktora sonrası geçirdiği süre boyunca, metal komplekslerinin hidrasyonunu incelemek için yeni geliştirilen ve ilgili nükleer manyetik rezonans spektroskopisi tekniğiyle çalışmaya başladı. Wüthrich, Bell Labs’a katıldığında, ilk süperiletken NMR spektrometrelerinden birinin sorumluluğunu üstlendi ve proteinlerin yapısını ve dinamiğini incelemeye başladı. O zamandan beri bu araştırma dizisini takip etti.

Wüthrich, İsviçre’ye döndükten sonra, diğerlerinin yanı sıra ilk iki boyutlu NMR deneylerini geliştiren Nobel ödüllü Richard R. Ernst ile işbirliği yaptı ve nükleer Overhauser etkisini proteinler arasındaki uzaklıkları ölçmek için uygun bir yol olarak kurdu. Bu araştırma daha sonra diğerlerinin sığır pankreatik tripsin önleyicisi ve glukagon için rezonansların tümüyle atanmasına yol açtı.

Wüthrich, Ekim 2010’da, ortaöğretim ve lise öğrencilerinin olduğu, ‘Nobel ödüllü, kahverengi çantalı bir bilim adamı’ ile sohbet edecekleri ABD Bilim ve Mühendislik Şöleni Öğle Yemeği’ne katıldı.  Wüthrich aynı zamanda ABD Bilim ve Mühendislik Festivali Danışma Kurulu üyesidir. Birleşmiş Milletler demokratik reform kampanyaları düzenleyen Birleşmiş Milletler Parlamenterler Meclisi Kuruluş Kampanyasının bir destekçisidir.

 Ödülleri ve onurları:

  1. 1991’de Kolombiya Üniversitesi’nden Louisa Gross Horwitz Ödülünü aldı.
  2. 1999’da Otto Warburg Madalyasını aldı.
  3. 2002’de Kimya Nobel Ödülü’ne”Biyolojik makromoleküllerin üç boyutlu yapısını belirlemek için geliştirilen nükleer manyetik rezonans spektroskopisi ” adlı çalışmasıyla layık görüldü.
  4. 2008 yılında Utrecht Üniversitesi Biyomoleküler Araştırmalar Bijvoet Merkezi Bijvoet Madalyasını aldı.
  5. 2010 yılında Kraliyet Cemiyetinin (ForMemRS) bir Yabancı Üyesi seçildi.
652 Kez Okundu

Rabiye Baştürk

6 kasım 1995 tarihinde Konya’da doğdu. İlköğretim ve orta öğretimini Konya’da, lise eğitimini Eskişehir Cemal Mümtaz Anadolu Öğretmen Lisesi’nde aldı. 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazandı. Burada hazırlık okuduktan sonra Ankara Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Halen burada olup kimya mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Kimya alanındaki çeşitli kongre, konferans ve seminerlere katılarak sektörü yakından takip etmeye çalışmaktır. Özel ilgi alanları; nanoteknoloji, atık su arıtımı, kompozitler, ilaç ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Kendini geliştirmekle beraber öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşma olanağı sunduğu için Haziran 2017’den beri İnovatif Kimya Dergisi’nde aktif olarak görev almaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!