Louis Jacques Thénard

Louis Jacques Thénard

Louis Jacques Thenard, Fransız kimyager, kimya öğretmeni ve dört ciltten oluşan Temel Kimya Teori ve Uygulamaları yayını girişimcilerindendi (1813-16).

Thenard, 1799 yılında porselenin renklendirilmesinde kullanılan ve kendi adıyla bilinen Thenard Mavisi pigmentini keşfetmiştir. Arkadaşı Joseph Louis Gay Lussac ile önemli birçok çalışma yapmıştır. Bağımsız çalışmaları arasında ise eterler, organofosfor bileşikleri yer alırken en önemli çalışmalarından olan hidrojen peroksidin keşfi (1818) vardır.

Fransız kimyager, 4 Mayıs 1777’de, Nogent-sur-Seine- Aube yakınındaki Louptière’de doğdu. Babası imkanları olmayan bir köylüydü ancak oğlunu Sens Akademisi’nde okutmak için çalıştı ve burada eğitim almayı başaran Thenard’ı on altı yaşındayken eczacılık okuması için Paris’e gönderdi. Paris’te Antoine François Fourcroy ve Nicolas-Louis Vauquelin’in derslerine katıldı ve imkanları mütevazi de olsa laboratuara girmeyi başardı. Thenard, çok hızlı gelişme gösterdi ve iki ila üç yıl içinde yüksek lisans aşamasından ders verme aşamasına geldi. Bu durumdan Fourcroy ve Vauquelin çok memnundu bu nedenle 1797 yılında kimya öğretmeni olarak ders ermesini istediler. 1798’de École Polytechnique’te kimya öğretmeni oldu. 1804 yılında Vauquelin, Collège de France’daki profesörlüğünden istifa etti ve Thénard’ın atanmasını sağlamak için elindeki imkanları sundu. Fourcroy’un ölümünden altı yıl sonra École Polytechnique ve Faculté des Sciences’daki kimya başkanlığına seçildi. 1825’te Charles X’den baron unvanını aldı ve 1832’de Louis-Philippe onu Fransa’nın bir lordu yaptı. 1827’den 1830’a kadar milletvekilleri odasındaki Yonne bölümünü temsil etti. Thenard, Fransa’daki bilimsel eğitim üzerinde büyük bir etki yaptı.

Her şeyden önce Thénard bir öğretmendi; Kendisinin dediği gibi,- profesörler, asistanlar, laboratuvalar – her şey öğrencilere feda edilmelidir. Çoğu büyük öğretmen gibi bir ders kitabı yayınladı. Traité de Chimie élémentaire, théorique et pratique(4 cilt-Paris)yazdığı bu eser belki de yaptığı birçok önemli buluştan daha çok kimyayı ileri götürdü. École Polytechnique’e öğretmen olarak atanmasından kısa bir süre sonra Joseph-Louis Gay-Lussac’la ömür boyu sürecek bir arkadaşlık kurdu ve ikisi birlikte birçok araştırma yaptılar. Dikkatli analizler yapmasının sonuçları, Claude-Louis Berthollet’in metalik oksitlerin bileşimi ile ilgili teorik görüşlerine itiraz etmesine yol açtı ve aynı zamanda Berthollet’in “zoonic asit” asit olarak adlandırdığı maddenin sadece saf olmayan asetik asit olduğunu gösterdi (1802). Berthollet bu düzeltmelerden dolayı alınmayıp Thenard’ı Société d’Arcueil’e üye olmaya davet etti.

İlk orijinal makalesi (1799), arsenik ve antimon ile oksijen ve kükürt bileşikleri üzerineydi ve en önemli araştırmalarından biri de bileşik eterler üzerinde 1807’de başladı. 1799 yılında J. A. Chaptal tarafından ucuz maliyetli, ultramarine rengi kadar parlak ve yüksek sıcaklıklardaki porselen fırınlarında dayanıklı olabilecek bir boyar madde yapılması istendi. Bu isteğin üzerine Thenard,‘’Thenard Mavisi’’ olarak bilinen pigmenti hazırladı.1818 yılında, hidrojen peroksit ilk olarak Louis Jacques Thenard tarafından üretildi. Thenard, baryum peroksiti nitrik asitle reaksiyona soktu ve hidroklorik asit kullanarak işlemin geliştirilmiş bir adımını sundu. Louis Jacques Thenard, 21 Haziran 1857 yılında hayata veda etti. Thenard’ın birçok biyografisi Kraliyet Topluluğu’nun Bilimsel Makaleler Kataloğu’nda, Annales de Chimieet de Physique’de, Mémoires d’Arcueil’de, Comptes Rendus’ta ve Bilim Akademisi Biyografileri’nde yayınlanmıştır.

1.113 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!