Mavi Ekran Hücreleri Öldürüyor

Mavi Ekran Hücreleri Öldürüyor

Akıllı telefonlar ve bilgisayardaki düşük yoğunluklu mavi ışık insan retinasındaki mavi hücreleri öldürüyor.

Akıllı telefonlar ve bilgisayardaki düşük yoğunluklu görüntülerin oluşturduğu kısa dalga boylu mavi ışığın, insan göz hücrelerine zarar verdiği Koreli araştırmacılar tarafından tespit edildi. Bilim adamları gözümüze daha az zararlı cihazların geliştirilebileceğine inanıyorlar.

Bilim insanları önceden keşfettikleri bu mavi ışıkların, özellikle kısa boylu olanları, retina hücrelerine. gözümüzün iç kısmını kaplayan ışığa duyarlı dokulara zarar verebiliyor. Mavi ışık, retina hücrelerinde süperoksit radikaller gibi reaktif oksijen türlerini (ROS) üretir ve hücre ölümüne sebep olur. Önceki çalışma, diyot lambasından yayılan yüksek yoğunluktaki ışıkları odaklamıştır.

Kyung Hee Üniversitesi’nden Young Pyo Jang ve Kore Biyosistem ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü’nden Jong Soon Kang ve ekipleri, yaşamımızda sürekli baktığımız telefon, laptop ve televizyonların düşük yoğunluklu mavi ışığın insan retina hücrelerine etkisini araştırıyor. Kısa dalga boylu mavi ışığın insan retina hücrelerini, karanlıkta tutulan hücrelere göre, iki kat daha fazla öldürdüğünü belirtiyorlar.

Araştırmacılar, insan retinal hücrelerine radikaller üretmek için ışığa tepki gösteren bir molekül olan N-retiniliden-N-retiniletanolamin ekleyip, onları sıvı kristali kullanarak düşük yoğunluklu mavi ışığın farklı dalga boylarına maruz bıraktılar. Organik ışık yayan diyot akıllı telefonun boyutlarını gösteriyor. 24 saat süreyle kısa dalga boylu mavi ışığa (49 nm) maruz bırakılanlarda ROS üretimi daha fazla olmuştur-karanlıkta tutulan kontrol grubuna göre. Mavi ışığın dalga boyunda bulunan gerçek yaşam koşullarına sahip beyaz ışık bile, karanlıktaki kontrol grubundan 2 kat daha fazla ROS oluşumu ve hücre ölümü olmuştur.

Pennsylvania Üniversitesin’de retinanın yaşlanmasını araştıran Joshua Dunaief “Bu çalışma, eğlence ya da iş olarak kullanılan, ekran parlaklığının gerekli olandan fazla olmadığı bir şekilde ayarlanmasını sağlamayı amaçlıyor.” dedi.

Ancak Collage Londan Üniversitesi görünür nörobilim araştırmacı Glen Jeffery’nin konuyla ilgili şüpheleri var; “bu çalışmada sunulan verilerle gerçek hayat arasında büyük bir fark var. Hiç kimse bu yoğunlukta ki mavi ışıklara 24-48 saat kesintisiz maruz kalmaz.” dedi. İnsan gözünün 400 nm altındaki dalga boylarında bulunan ışıkları engelleyen koruyucu mekanizmalara sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: chemistryworld.com

609 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!