Mavi Renk Küçük Kabukluları Deniz Yüzeyinde Güneş ve Düşmanlarına Karşı Koruyor

Mavi Renk Küçük Kabukluları Deniz Yüzeyinde Güneş ve Düşmanlarına Karşı Koruyor

Fotoğraf : Eklem bacaklılar sınıfına ait kopepodların (görseldeki hayvan) mavi rengi kendilerini güçlü ultraviyole ışınlarına karşı koruyor.

Küçük yengeçler sınıfına giren kopepodlar Dünya‘daki bütün denizlerde bulunmaktadırlar ve denizdeki besin zincirinde önemli bir yere sahiptirler. Duisburg-Essen Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Janina Rahlff ve Dr. Mariana Ribas Ribas yönetiminde Oldenburg Deniz Araştırmacıları‘ndan oluşan uluslarası ekip,  ilk defa denizin yüzeyinde çekilen bir filmle tropik kopepodları inceledi. Araştırmacılar, görünüşe göre milimetrik büyüklüğe sahip kabukluların mavi renkleri sayesinde deniz yüzeyindeki özel koşullara iyi şekilde uyum gösterdiklerini fark etti: Mavi renk pigmenti onları güçlü güneş ışınına karşı koruduğu gibi kamuflaj sağladığını da tespit ettiler. Sonuçlar „Scientific Reports“ adlı ihtisas dergisinde yayımlandı.

Sakin koşullarda deniz yüzeyiyle havanın sınırında bir milimetreden daha ince, besin maddesi bakımından yoğun olan bir tabaka oluşuyor. Sıcaklık veya tuz yoğunluğunda meydana gelen aşırı dalgalanmalar beraberinde güçlü güneş ışığı, bu bölgeyi kuvvetli bir yaşam alanına dönüştürmektedir. Ama bu yüzey filmindeki canlılar konusunda bugüne kadar çok az bilgiye sahibiz. Deniz Kimya ve Biyoloji Enstitüsü‘nün (DKBE) araştırmacıları Tropik Pasifik‘in kuzeyindeki Bismarck Denizi‘ni Alman, İngiliz ve Amerikan meslektaşlarıyla beraber araştırdılar. Araştırma Avrupa Araştırma Komitesi‘nin (European Research Council (ERC)) talebi üzerine yürütülen DKBE Araştırması Dr. Oliver Wurl‘un yürüttüğü bu dala özgü bir projenin parçasıdır.

Uzaktan kumandalı bir katamaran (Sea surface scanner“ Türkçe: deniz yüzeyi tarayıcısı) sayesinde araştırmacılar yaklaşık bir milimetrelik incelikteki yüzey katmanı ile yaklaşık bir metre derinlikten numuneler aldılar. Janina Rahlff:“Her yerde eklem bacaklılar ailesinden mavi renkli kopepodlar bulduk.“ dedi. „Bununla birlikte kopepodlar yüksek ultraviyole ışınlarının bulunduğu yüzey tabakasında 1 metrelik derinliğe kıyasla çok daha yoğun bulunuyordu.“ Küçük kabuklular, ana besin kaynaklarını oluşturan mikroalglerin yüzey tabakasındaki sayısı ne kadar artarsa, o kadar sık bir şekilde deniz yüzeyinde bulunuyorlardı.

Mavi Renk Küçük Kabukluları Deniz Yüzeyinde Güneş ve Düşmanlarına Karşı Koruyor

Fotoğraf : Değiştirilmiş bir katamaranla (sea surface scanner) araştırmacılar denizin ince yüzey filminden numuneler alabildiler.

New York‘taki Columbia Üniversitesi‘nden Okyanus Bilimcisi Dr. Christopher Zappa yeni bir tür drone ile deniz yüzeyinden ve mavi kopepodlardan yansıyan ışığı inceledi. Görünen şu ki: Küçük kabukluların mavi pigmenti özellikle ışık spektrumunun su yüzeyinden yansıtılan ışığa tekabül eden kısmını geri yansıtmaktadır. Bu da ışık-deniz sınırında bulunan bütün hayvanların zor seçilebilir olması anlamına geliyor. Araştırmacılar kopepodların avcı düşmanlara karşı bu şekilde kamufle olduklarını tahmin ediliyor. Ayrıca kopepodlar havaya minik sıçrayışlar yaparak kendilerini avcılarından uzaklaştırabiliyorlar.

Bunun dışında bir proteinle bağlantılı olarak karotinoid astaxanthin’den oluşan bu mavi pigment, anlaşılan o ki hayvanları anti okside olma özelliğiyle deniz yüzeyindeki güçlü ultraviyole ışıklarına karşı da korumaktadır. UV ışık yoğunluğunun yüzeyde çok arttığı zamanlarda bile araştırmacılar yüzey tabakasında çok sayıda küçük kabuklu buldular. Farklı araştırmaların verdiği sonuçların aksine araştırmacılar artan ölüm oranlarına işaret eden çok sayıda boş kitin zırhı ya da ölü organizmaya rastlamadılar.

Mariana Ribas Ribas’a göre; eklem bacaklı küçük kabuklular, tropik okyanusların besin organizmaları bakımından zengin, fiziksel olarak kararlı ve biraz daha serin yüzey filmini kullanarak eşsiz bir hayatta kalma stratejisi geliştirmişlerdir. Büyüklük bakımından onlarla aynı klasmanda yer alan, ancak kolay görünebilir oldukları ve UV ışınlarına dayanıksız oldukları için yüzey katmanından faydalanamayan diğer zooplanktonlara kıyasla bu eklem bacaklılar pigmentleri ve uyum yetenekleri sayesinde anılan katmandan yararlanabilmektedirler. Sonuçlar araştırmacılara küçük kabukluların iklim değişikliği sonucunda okyanuslara nasıl uyum sağlayacaklarını anlamalarına yardımcı olabilecektir.

Kaynak : biologie-seite.de

748 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!