Nanoteknoloji Uzmanı Türk Doktor ve Arkadaşlarının Başarısı

Nanoteknoloji Uzmanı Türk Doktor ve Arkadaşlarının Başarısı

Evrenin yaşam kaynağı olan güneş enerjisini, depolanabilir enerjiye çevirmek geçmişte hayaldi ama bilimdeki hızlı gelişmeler bu hayalin artık gerçek olmasını sağladı.

İngiltere’de University College London Kimya Mühendisliği ve Imperial College London Kimya Bölümü bünyesinde araştırma faaliyetlerini sürdürmekte olan nanoteknoloji uzmanı Dr. Mustafa Kemal Bayazıt ve çalışma arkadaşları Dr. Junwang Tang, Dr. Savio Moniz ve Mr Yiou Wang, geliştirmiş oldukları yeni katalizör ile ultraviyole-görünür ve yakın kızılötesi aralığında etkin bir şekilde güneş ışınlarını kullanıp suyu parçalayarak yüksek verimde hidrojen gazı üretmeyi başardılar.

Bu çalışmaları enerji ve yakıt alanındaki dünyadaki en iyi ve güvenilir bilimsel kaynak olan “Energy and Environmental Science” adlı bilimsel dergide yayımlandı.

DHA’nın sorularını yanıtlayan Dr. Bayazıt, görünür bölge güneş ışınlarının toplam güneş ışınlarının yüzde 50’sini oluşturduğunu ve güneş ışınlarından verimli bir enerji üretimi gerçekleştirildiğini söyleyebilmek için bu ışınların en azından yüzde10’unu kullanacak sistemlerin gerekliliğini ifade etti.

Dr. Bayazatı, ürettikleri polimer katalizörün ışık ile kolayca aktifleştirilebildiğini, üretilmesinin çok kolay ve masrafsız olduğunu ve hatta bu geniş güneş ışığı aralığında duyarlayıcı ve karmaşık eklemli katalitik sistemlere ihtiyaç duymadığını ifade etti.

Ürettileri katalizörün tek başına yüzde 10.3 kuantum verimine sahip olduğunu ve bununda literatürdeki benzerlerinden 25 kat daha fazla hidrojen üretebileceği anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Bayazıt, ayrıca katalizörün oda koşullarında bir yıl süre saklanıp tekrardan kullanıldığında etkinliğinde hiçbir değişim olmadığına da işaret etti.

Dr. Bayazıt bu şekilde yeni, gelecek nesil teknolojilerin ülkemize de kazandırılmasının önemle gerekliliğinin de altını çizerek, böyle bir girişimin şu anda Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kimya Bölümünde Prof Dr Özdemir Özarslan ve ekibi ile başlatıldığını ve koordineli bir şekilde devam ettirilmeye çalıştığını söyledi.

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde dünyaya gelen Dr. Bayazıt, kimya eğitimini Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra (2007) TÜBİTAK’ın yurtdışı doktora burs programı kapsamında İngiltere’de Durham Üniversitesi’nde karbon nanotüpler üzerine doktorasına başladı ve aynı zamanda Durham Kimya Bölümü’nden de eğitim desteği almaya hak kazanarak üç yıldan kısa bir sürede doktorasını tamamladı (2010).

Karbon nanotüpler üzerine yapmış olduğu üst düzey çalışmalarından dolayı dünyanın en prestijli üniversitelerinden birisi olan Imperial College London’da 2010-2014 yıllarında “Engineering and Physical Sciences Research Council” destekli bir araştırmacı olarak çalıştı.

Dr. Bayazıt, 2014- 2016 yıllarında da, Leverhulme Trust destekli olarak University College London Kimya Mühendisliği bünyesinde üst düzey araştırmacı olarak nanoparçacıklar, grafen ve güneş enerjisinin faydalı hale getirilmesi üzerine çalışmalar yaptı.

Dr. Bayazıt, halen Imperial College London ve Londra Nanoteknoloji Merkezi bünyesinde Avrupa Birliği destekli bir projede elektrik elastömerik yapıların ve karbon bazlı jellerin geliştirilmesi ve uygulamaları üzerine araştırma faaliyetlerini sürdürüyor.

Kaynak : haberler.com

4.305 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!