Pagder, İran’daki Plastik Fuarına Çıkarma Yapacak

pagder iran daki plastik fuarina cikarma yapacak

Türkiye plastik sektörünün önemli dış ticaret alanlarından biri olan İran’da düzenlenecek olan İranplast 2016 fuarı, yaptırımların kalkmasının ardından daha da önem kazandı.

Türkiye plastik sektörünün önemli dış ticaret alanlarından biri olan İran’da düzenlenecek olan İranplast 2016 fuarı, yaptırımların kalkmasının ardından daha da önem kazandı.

Plastik Sanayicileri Derneği’nden (PAGDER) yapılan açıklamaya göre, fuarın Türkiye tek temsilcisi olan PAGDER, sektördeki firmaların İran’daki fuara yoğun ilgi gösterilmesi dolayısıyla katılımları haftalar öncesinden tamamladıklarını açıkladı.

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, İran’ın plastik sektörü için önem taşıdığını söyleyerek, “Sektör olarak İran’dan ham madde ithalatı yapıyoruz. En fazla plastik mamul ihraç ettiğimiz ülkeler arasında da 6’ncı sırada İran geliyor ancak İran bunun çok daha ötesinde bir potansiyele sahip. Geniş perspektiften bakarsak, İran ihracatımız için önemli bir fırsat ve aynı zamanda önemli bir rakip. Sektörümüz bu yeni ortamı, İranplast 2016 fuarında yakından görecek, fırsatları değerlendirecek” dedi.

Türkiye’nin önemli ihracat sektörlerinden olan plastik sanayisi İran ile yakın ilişki içerisinde. İran’a yıllık 200 milyon dolara yakın ihracat yapan plastik mamul üreticileri bir önceki fuarda olduğu gibi, bu yıl da İranplast 2016 fuarının Türkiye tek temsilciliğini yürüten PAGDER’in organizasyonu ile 13 – 17 Nisan 2016 tarih aralığında, Tahran’a çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

İran ekonomisi dünyanın iştahını kabartıyor

Gür, İran’ın son dönemde ham madde üretimine ağırlık verdiğini, petrol üreticisi bir ülke olarak bu alanda ciddi avantaj yakaladığını hatırlatarak, 2009’da küresel ham madde ihracatında payı dikkate alınmayacak bir ülkeyken, 2013 sonu itibarıyla yüzde 1,3 pay ile dünyanın ilk 20 ham madde ihracatçısı arasına girdiğini kaydetti.

İran’ın plastik mamulde güçlü bir potansiyel üretici görünümü arz ettiğini belirten Gür, “İran, plastik sektörünün her alanı için dikkatle takip edilmesi gereken bir ülke. Ciddi rekabet avantajlarımızın olduğu bir dönemdeyiz. İlk bakışta ciddi bir ihracat imkanı sunduğu değerlendirmesi yapılıyor. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın iştahını kabartan İran ekonomisi aynı zamanda birçok alanda rakip olma potansiyeli de taşıyor” ifadelerini kullandı.

Gür, İran’da mart ayındaki yeni yıl tatili ve Nevruz (Bahar Bayramı) tatili ile ardından gelen resmi ve dini tatillerin sonrasına denk gelen fuar takviminin de avantajlar oluşturduğuna dikkati çekti.

Tatillerin birleştirilmesi alışkanlığı ve Nevruz tatiline İran’da verilen önem dolayısıyla yerleşik üreticilerin bir bölümünün fuara katılım gösteremeyeceğini, buna karşın ziyaretçi sayısının artacağını belirten Gür, “Bu durum özellikle pazara girmek isteyen biz ihracatçılar için ilave fırsatlar sunacak” diye konuştu.

Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği İran’ın hızlı bir büyüme dönemine gireceği tahminini hatırlatan Reha Gür, şunları kaydetti:

“Ekonomisi hızla gelişen, küresel ekonomide güçlü şekilde yerini almaya başlayan ve ham madde tedarik ettiğimiz ülkelerin önde gelen ülkelerinden biri olan İran, Türkiye’den de ciddi sayılabilecek miktarda plastik mamul ithal ediyor. En fazla ürün ihraç ettiğimiz 6’ncı ülke durumunda olan İran’a, 2014 sonu itibarıyla 46 bin ton ve 198 milyon dolar tutarında plastik mamul ihraç etmiş durumdayız.İran,Türkiye’nin plastik makine ile akşam ve parçaları sektörünün ana ihraç pazarlarından biri. 2014 sonunda İran’a yaklaşık 15 milyon dolarlık ürün sattık ve bu seviyeyle en fazla ihracat yapılan ülkeler içinde İran ikinci sırada yer alıyor. Tüm bu rakamlar tabii ki mevcut potansiyelin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. İran pazarının büyüdüğü bu yeni dönemi yakalamak sektörümüze fayda sağlayacak.”

Kaynak :  haberler.com

605 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!