Petrol darbesi

petrol darbesi

Çin liderliğindeki küresel yavaşlama enerji firmalarını vurdu. 50 doların altında seyreden petrol fiyatı, şirketlerin gelirlerini % 50 aşağı çekti. Birçok ülke devlet harcamalarını kısıyor

Petrol fiyatlarının neredeyse yarı yarıya azalarak 50 doların altına inmesi küresel ekonomiye iki darbe vurdu. Biri petrole bağımlı ekonomiler ikincisi de dev enerji firmaları. ABD’de enerji firmalarının gelirlerindeki yıllık kayıp yüzde 50’yi aştı. Örneğin Exxon’un gelirleri yüzde 52 erirken kârı da 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. S&P 500 Enerji Endeksi’ndeki yıllık düşüş ise yüzde 29.13 seviyelerine kadar çıktı. ABD’de enerji sektöründeki yüzde 50’yi aşan kayıp dışında neredeyse tüm sektörler bir önceki yıla göre artıda. Sanayide yüzde 4.8’lik düşüş dışında sağlıktan finansa, teknolojiden perakendeye kadar her sektörün gelirleri artıyor. Ülkeler tarafında ise durum biraz karışık. Petrolün uzun vadede 60 dolarda kalması durumunda dünyadaki büyümeye 0.5 puanlık ilave katkı gelecek. Fiyatın düşmesinden en çok etkilenen ülkeler ise Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezüella ve Norveç. Düşük petrol fiyatı büyüme, bütçe ve işsizlik dışında bu ülkelerin enflasyonunu da etkileyecek.

Rusya % 4.7 Küçülecek

Petrol fiyatlarının bu seviyelerde bir müddet daha devam etmesi durumunda küresel enflasyonun 2009’daki resesyondan daha kötü seviyelere geleceği hesaplanıyor. Küresel enflasyonun yüzde 1.5 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Rusya’da ise petrolün varil fiyatının 60 doların altında kalması halinde ekonominin yüzde 4.7 küçüleceği tahmin ediliyor. Rusya, petrol arzını Sovyetler Birliği’nin bitişinden bu yana en yüksek düzeyine çıkardı. 10.6 milyon varil günlük üretim yapılıyor. Bütçesini 72 dolarlık petrol gelirine göre yapan İran’da ise harcama kesintileri gündeme gelecek. İhracatının yüzde 95’ini petrolden sağlayan Venezüella’da da ekonomiye darbe inecek.

Emtia’da Yüzde 28’lik Kayıp

Başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamanın da etkisiyle emtia piyasasında da sert düşüşler yaşanıyor. Bloomberg Hammadde Endeksi bir yılda yüzde 28 değer kaybetti. FT’nin Metal ve Madencilik Endeksi ise yüzde 27 düşüş yaşadı. Bu düşüşlerden en çok BHP Billiton gibi bu alanda faaliyet gösteren firmaların etkilenmesi bekleniyor. Düşük faizle kredi alan firmaların borçluluk oranı artıp buna bir de işlerin yavaşlaması eklenince 2015’te bir bilanço resesyonuna girilebileceği belirtiliyor.

Kaynak : sabah.com.tr

530 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!