Plastik Türevli Maddeleri Yiyebilen Solucanlar Atık Azaltmaya Yardım Ediyor

Plastik Türevli Maddeleri Yiyebilen Solucanlar Atık Azaltmaya Yardım Ediyor

Solucanlar polietilen kökenli maddeleri beklenmedik bir hızla tüketerek, yok ediyorlar.

İnsanlar, yılda neredeyse 300 milyon ton plastik atık üretirler. Bunların neredeyse yarısı depolanır ve 12 milyon tondan daha fazlası da okyanuslara atılarak, çevre kirliliğine sebep olur. Şimdiye kadar bu kirlilikten kurtulmak için bir çözüm yolu geliştirilememiştir. Fakat, bazı aç solucanların karınlarından salgılanan enzimler sayesinde plastik yiyebilen türleri keşfedilmiş ve yeni bir çalışmaya başlanmıştır.

İspanya ve İngiltere’deki araştırmacılar çalışmalarında son zamanlarda, solucan larvalarının polietilen kimyasalını önemli bir ölçüde azalttığını görmüşlerdir. Bu azalış miktarı neredeyse doğadaki plastiklerin %40’ı kadardır. Araştırmacı bu ekip, polietilen madde içeren bir torbaya 100 adet solucan bırakmışlar ve bu solucanların 12 saatte yaklaşık 92 mg polietilenin %3’ünü yok ettiğini görmüşlerdir. Fakat bu miktar polietileni parçalamak için yeterli değildir. Bundan dolayı araştırmacılar, bazı yeraltı kurtçuklarını macun haline getirip plastik filmlere uyguladılar. 14 saatin sonunda da plastik film miktarının %13 kadar azaldığını gördüler. Bu azalmanın kimyasal ve biyolojik sebebi olarak da kurtçukların karınlarından salgılanan bir enzimin öncü olduğu görülüyor.

Bu plastik filmlerdeki azalma kontrol edildiği zaman, etilen glikol moleküllerinin izine de rastlanmıştır. Etilen glikol, polietilen molekülünün parçalanma reaksiyonu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu tepkime biyodegradasyon olarak adlandırılabilir. Bu bulgular ve ön çalışmalar, Mevcut Biyoloji’ de yayımlanmıştır.

Bu araştırmanın yazarı İspanya Biyomedikal ve Biyoteknoloji Enstitü çalışanı Federica Bertocchini, solucan larvalarının plastik türevli malzemeyi tüketebildiği çalışmasını gerçekleştirmiştir. Polietilenin içerisinde bulunan Karbon-Karbon bağları gibi güçlü bağları kırarak malzemenin tüketimini sağladığını görmüşlerdir.

Jennifer DeBruyn, Tennesse Üniversitesi Mikrobiyolog Uzmanı şimdiye kadar gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarında bu bilginin yer almadığını ancak, organizmanın polietileni yok etmek için evrim geçirmesi gerektiğini vurgulamıştır. Daha sonra da polietilenin büyük oranda azaldığı çalışmaları araştırınca tezinin gerçekleştiğini görmüştür. Uzmanlar, solucanların salgıladıkları bu enzimi kendi kendilerine mi yoksa bağırsak mikropları tarafından mı salgıladığını araştırıyorlar. Bertocchini, takımının plastik depolamayı azaltacak enzimi sağlayabilecek çalışmalar gerçekleştireceklerini umduklarını belirterek, dahası okyanus boyunca atılmış olan atıkların da azaltılabileceğini belirtmiştir. Fakat endüstriyel proseslerin bazı türlerindeki kimyasal (plastik) kullanımını azaltmanın kolay olmadığını ve tümünün yok edilmesi istendiğinde milyonlarca solucanın bir araya getirilmesi gerektiğini de eklemişlerdir.

Kaynak : scientificamerican.com

584 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!