Plastik yiyen tırtıllar

Plastik dünya üzerinde kolay kolay yok olmuyor ama insanoğlu plastiğin yol açtığı kirlilikle baş etmenin bir yolunu bulmuş olabilir. Üstelik tamamen tesadüf eseri ve tamamen doğal bir çözüm; plastik yiyen tırtıllar.

Bu tırtıllar yaprak değil plastik yiyor. Rastlantı eseri gerçekleştirilen buluş, çevre kirliliği ile mücadelede önemli bir kilometre taşı olabilir. İspanya’da bir arıcı, kovanlarında parazit olarak yaşayan tırttılların naylon poşeti yediğini fark etti.

Santander’deki İspanya Ulusal Araştırma Konseyi’nde yapılan deneyler tırttılların plastiğe olan düşkünlüğünü ortaya koydu. Plastik yiyen tırtılların, naylon poşetleri bakterilerden onlarca kat hızlı yok ettiği görüldü. Sadece 40 dakika içinde tırtılların yediği naylon poşette delikler oluştu.

Bilim insanları tırtılların salgıladığı bir enzimin, plastiğin çözünme hızını büyük oranda hızlandırdığını söylüyor. Buluş çevre kirliliği ile mücadelede devrim olabilir. Dünyada her yıl milyonlarca ton plastik, çöp alanlarının yanı sıra deniz ve okyanusları kirletiyor.

Mikroplastik olarak adlandırılan ve gözle görülmeyen plastik parçacılarının okyanusların büyük kısmına yayıldığı biliniyor. Ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle modern çağın en fazla kullanılan üretim maddesi olan plastiklerin doğada yok olması ise yüzlerce yılı bulabiliyor.

Araştırmacılar tırtıllarda keşfedilen enzimin, gelecekte plastik atıkların yok edilmesinde hayati rol oynayabileceğini söylüyor.

Kaynak : ntv.com.tr

641 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!