Sedir Yağından Olan Biyoyakıtlar Elmas Performansını Yükseltiyor

Trisiklik seskiterpenler ve alkil diamondoidler, yenilenebilir yakıtlara konvansiyonel yakıtlardan daha iyi performans gösterme potansiyeli verirler.

ABD’li bilim adamları, sedir ağacı yağından birkaç yüksek performanslı yakıt bileşikleri türetmişlerdir. Birinin, füze yakıtına kıyasla bir enerji yoğunluğu varsa, diğeri sıradan bir dizel motorunda dizelin yerini alabilmektedir. Biyoyakıtların petrol esaslı muadilleriyle karşılaştırıldığında daha düşük özelliklere sahip olduğu görüşüne karşı çıkan bu sürdürülebilir yakıtlar hem kara hem de hava araçlarının verimliliğini artırabilir.

Birinci nesil biyoyakıtlar nişastalar, şekerler, katı yağlar ve çeşitli biyolojik kaynaklardan gelen yağlardan oluşmaktadırlar, ancak her zaman yakıt düşürmede kullanılmak için uygun değildir ve genellikle modern motorlarla uyumlu hale getirmek için modifiye edilmektedirler.

ABD Deniz Hava Harp Merkezi Silahlar Departmanı’ndan Ben Harvey ve Kale Harrison, sürdürülebilir yakıtlar konusunda çalışan kimyagerlerdir. Onlar hidrojenize sedir ağacı yağı elde etmek için yüksek konsantrasyonda seskiterpenler içeren sedir ağacı yağını hidrojenize etmişlerdir. Bu da JP-8 jet yakıtından %13 daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip demektir. Hidrojenize sedir ağacı yağı, ateşleme sıcaklığının yüksek olması sebebiyle sadece jet motorları için uygundur.

Ekip daha sonra cedrol adlı bir bileşiği sedir ağacı yağından izole etmiştir. Bu küçük kafes benzeri moleküller elmasın tekrar eden kimyasal yapısına benzediğinden bir alkil diamondoid olan 1-etil-3,5,7-trimetiladamantan (ETMA) elde edilebilmesi için kurutulmuş, hidrojenize edilmiş ve izomerleştirilmiştir. Harvey: “Multisiklik hidrokarbonlar çok düşük setan sayısına sahiptir, yani düz zincirli hidrokarbonlar kadar kolay yanmazlar.” diye açıklamaktadır. Bu yakıtların yüksek setan sayısı, geleneksel dizel motorlarda kullanılmasına izin verirken yüksek enerji yoğunlukları araç aralığını artırmaktadır. Aslında ETMA, sıradan bir dizel motorunda kullanılmak için uygun setan numarasına ve viskoziteye sahiptir. Standart dizel motora göre de %5 daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir.

İspanya’daki Cordoba Üniversitesi’nden biyokütle değerlemesi ve biyoyakıtlar uzmanı Rafael Luque: “Önerilen yaklaşım, biyoyakıt alanı için temiz hava, hoş bir esinti olacaktır.” demiştir. Luque, bu çalışmanın yenilikçi olduğunu düşünmektedir ve şöyle eklemiştir: Maliyetleri ve en önemlisi hammadde stoklarını içeren çözülmesi gereken problemler bulunmaktadır.”

Harvey, böyle yakıtları ticari bir gerçekliğe dönüştürmenin bir yolunun olduğunu kabul etmektedir ancak diğer araştırmacıların çoktan bu problemin çaresine bakmaya başladıklarına dikkat çekmektedir. Dünyadaki birçok şirket biyokütle türevli şekerlerin fermantasyonuyla zaten seskiterpen üretmektedir. Diğer araştırmacılar, tahribatsız musluklar için fazla bileşik üreten metabolik olarak tasarlanmış ağaçları araştırmaktadırlar.

Kaynak : chemistryworld.com

820 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!