Şeffaf Güneş Teknolojisi “Geleceğin Modasını” Temsil Ediyor

Şeffaf Güneş Teknolojisi Geleceğin Modasını Temsil Ediyor

Michigan State Üniversitesi’nde çığır açan bu modül gibi arkası görülebilen güneş enerjisi biriktirme uygulamaları, ABD’nin elektrik talebinin yüzde 40’ını karşılayabilir.

Bilim insanları Nature Energy dergisinde; şeffaf güneş malzemelerinin, yararlanılamayan enerjinin büyük bir kısmını toplayabilecek pencerelere uygulanabileceğini ve daha büyük ve daha hantal olan çatı üzeri güneş üniteleri kadar güç elde edebileceklerini bildiriyorlar.

Michigan State Üniversitesi’ndeki mühendislik araştırmacılarının öncülüğünde, yazarlar, çatı üniteleriyle birlikte bu son derece şeffaf güneş uygulamalarının geniş çapta kullanılmasıyla ABD’nin elektrik talebini neredeyse karşılayabileceğini ve fosil yakıtların kullanımının önemli ölçüde azaltabileceğini savunuyorlar.

Michigan State Üniversitesi’nde, ünvanı Johansen Crosby tarafından verilen Kimya Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Doçenti Richard Lunt, “Son derece şeffaf güneş pilleri, yeni güneş uygulamaları için geleceğin modasını temsil ediyor” dedi. “Potansiyellerini analiz ettik ve sadece görünmez ışığı toplayarak binaların, otomobillerin ve mobil elektroniğin verimliliğini artırmak için ek işlevsellik sağlayarak çatı üzeri güneş ünitelerine benzer bir elektrik üretim potansiyeline sahip olduklarını gösterdik” dedi.

Lunt ve Michigan State Üniversitesi’ndeki meslektaşları, bir pencereye yerleştirildiğinde görünümü bozmadan güneş enerjisi yaratan şeffaf, parlak bir güneş toplayıcısının geliştirilmesine öncülük etti. Bu ince, plastik benzeri malzemeler; binalar, araba camları, cep telefonları veya saydam bir yüzeye sahip diğer cihazlarda kullanılabilir.

Bu güneş toplama sistemi; Lunt ve ekibinin geliştirmiş olduğu organik molekülleri, güneş ışığının gözle görülemeyen dalga boylarını emmek için kullanıyor. Araştırmacılar, bu malzemeleri “ultraviyole” ve “kızılötesi dalga boylarını” yakalaması için ayarlayabilir ve daha sonra bu enerjiyi elektriğe dönüştürebilirler.

Küresel enerji tüketimini fosil yakıtlardan uzaklaştırmak, yenilikçi ve uygun maliyetli olan yenilenebilir enerji teknolojilerini gerektirir. Amerika Birleşik Devletleri ve dünya genelindeki elektrik talebinin yalnızca yüzde 1,5’i güneş enerjisiyle üretilmektedir.

Ancak; toplam elektrik potansiyeli bakımından yazarlar, ABD’de yaklaşık 5 milyar ila 7 milyar metrekare cam yüzey bulunduğuna dikkat çekiyor. Şeffaf güneş teknolojileri, kaplanacak bu kadar çok camla birlikte, ABD’deki enerji talebinin yaklaşık% 40’ını karşılama potansiyeline sahiptir. Çatı üzeri güneş üniteleriyle aynı potansiyeldedir. Lunt, “Her iki teknolojinin de ücretsiz olarak dağıtılması ve aynı zamanda enerji depolama alanımızın da iyileştirilmesi, bizi talebin yüzde 100’üne yakınlaştırabilir” dedi.

Lunt, geleneksel güneş panelleri yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 18 oranında verimli olurken bu oldukça şeffaf güneş uygulamalarının yüzde 5’in üzerinde verimlilik kaydettiğini söyledi. Şeffaf güneş enerjisi teknolojilerinin, güneş enerjisini opak olanlara kıyasla elektrik enerjisine dönüştürmede asla o kadar verimli olmayacak olsalar da, yakınlaşabileceklerini ve çok daha fazla yüzey alanına uygulanabilecek potansiyele sahip olduklarını belirtti.

Lunt, “Şu anda, şeffaf güneş enerjisi teknolojileri, gerçek toplam potansiyellerinin yalnızca üçte birini sağlayabiliyor” diye ekliyor.

“Biz de bunun için çalışıyoruz” dedi. “Geleneksel güneş uygulamaları beş yıldan fazla bir süredir araştırılmakta. Son derece şeffaf olan bu güneş pilleri üzerinde yaklaşık beş yıl çalışmaya devam ettik ve sonuç olarak, bu teknoloji; küçük ve büyük yüzeylerde ucuz, geniş çapta güneş kullanımı için daha önce ulaşılamamış umut verici bir yol sunuyor.”

Kaynak: sciencedaily.com

423 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!