Şehir Çöpünden Termik Yöntemle Enerji Üreten Santral

Şehir Çöpünden Termik Yöntemle Enerji Üreten Santral

Türkiye’nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santrali “Yap-işlet devret” modeliyle Malatya’da kuruldu.

Yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, şehir çöpünden 5 farklı yöntemle enerji elde eden dünyadaki ilk tesis niteliğini taşıyor. Santralde yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı (sera ve konut ısıtması) yöntemlerinin tümü birden kullanılarak enerji üretimi maksimize ediliyor. 5 farklı yöntemle enerji elde eden tesiste çöpler aynı zamanda ayrıştırılıyor. Santral, “5+1” niteliğiyle dünyada bir ilk niteliği taşıyor.

Mimsan Grup’un Malatya’da kurduğu, şehir çöpünden enerji üreten santrali sadece evleri aydınlatmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki binaların ısıtılmasında ve serada çiçek üretiminde de kullanılacak. 5 farklı yöntemle enerji elde eden tesiste çöpler aynı zamanda ayrıştırılıyor. Şirketin CEO’su Hacı Ahmet İlhan, “5+1” niteliğiyle santralin dünyada bir ilk olma niteliği taşıdığını belirtiyor. Santral 18 MW güce sahip olacak.

Şehir çöpünün yakılarak enerji elde edilmesi, dünyada yaklaşık 100 yıllık bir süredir kullanılıyor. Ancak bu yöntem Türkiye’de çok yeni. Şehir çöpünden yakma yöntemiyle enerji elde edilmesi, ilk kez Malatya’da kurulan santralle hayata geçmiş oldu.

Santralde kullanılan bir başka yöntem, termal gazlaştırma yöntemi. İlhan, bu yöntem konusunda da şunları söylüyor: “Şehir atıkları içerisinde kısmen, atmosfere zararlı madde salınımına sebebiyet verecek materyaller bulunabilmektedir. Bu materyaller için, en çevreci bertaraf yöntemi, termal gazlaştırma yöntemidir. Katı maddeler içerisinde bulunan hidrokarbon moleküleri, yüksek ısıda çalışan reaktörlerde gaz fazına (syngas) geçer. Syngas’ın yakılması ile açığa çıkan termik enerji ile yüksek basınçlı buhar üretilip, buhar türbini marifeti ile elektrik üretilir. Hidrokarbon moleküllerinden arındırılmış katı maddeler, (çar) başta yol ve asfalt için nitelikli dolgu malzemesi olmak üzere farklı alanlarda değerlendirilecektir.”

Santralde biyogaz yöntemi de kullanılıyor. İlhan, bu yöntem konusunda da şu bilgileri veriyor: “Çöp içerisinde bulunan saf organik materyaller, hidrokarbon ihtiva etmekle beraber, aynı zamanda, yanmayı olumsuz etkileyen nem taşırlar. Bu materyal için en doğru yöntem, çürütme havuzlarında (digester) biyolojik fermantasyon yolu ile biyogazın açığa çıkarılmasıdır. Elde edilen biyogaz gaz motorları marifeti ile elektriğe dönüşür. Fermente edilmiş organik materyal (kompost) Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından peyzaj hammaddesi olarak kullanılacaktır.”

Kaynak : hurriyet.com.tr

460 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!