Sıvı Metal Keşfi, Yeni Kimya ve Elektronik Dallarında Yol Gösteriyor

Sıvı Metal Keşfi Yeni Kimya ve Elektronik Dallarında Yol Gösteriyor

RMIT Üniversitesi’nden (Melbourne, Avusturalya) araştırmacılar, daha önce doğada görülmemiş birkaç atomdan daha kalın olmayan iki boyutlu materyal oluşturmak için sıvı metal kullandılar.

Bu inanılmaz gelişme sadece kimya dalında devrim yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda veri saklama alanını arttıracak ve daha hızlı elektronik aletler üretmemizi sağlayacak. “Son 10 yılın keşfi” olarak görülen bu buluş Science’da yayınlandı.

Araştırmacılar, daha önce katmanlı yapılar olarak var olmayan ve kolayca soyulabilen çok ince oksit tabakaları elde etmek için metalleri sıvı metal içinde erittiler.

Bu oksit katmanları çıkarıldıktan sonra modern elektronik aletlerde transistör bileşeni olarak kullanılabilir. Oksit tabakası inceldikçe elektronik aletler de o kadar hızlı çalışır. Yani, daha ince oksit tabakaları elektronik aletlerin daha az enerjiye ihtiyaç duyacaklarını gösterir. Bunun yanı sıra, oksit katmanları akıllı telefonlarda dokunmatik ekran yapmak için de kullanılır.

Araştırma, RMIT Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesinden Profesör Kourosh Kalantar-zadeh ve Dr. Torben Daeneke tarafından yönetildi. Öğrenciler, bu metodu onlarla 18 aydır test ediyorlardı.

“Bir kurşun kalemle yazı yazdığınızda grafit, grafen adı verilen, doğal olarak oluşan katmanlı yapılardan dolayı kolaylıkla çıkarılabilen çok ince bir tabaka bırakır” diyor Daeneke. “Fakat bu materyaller doğal olarak mevcut değillerse ne olur?”.

“Doğal olarak katmanlı yapılar halinde bulunmayan, atomik olarak ince parçacıklar üretmek için olağanüstü, aynı zamanda çok basit bir yöntem bulduk”.

“Sıvı metalin yüzeyini, doğal olarak oluşan galyum oksitten eklenen metalin atomik olarak ince oksit katmanlarıyla kaplamak için, reaksiyon ortamı olarak toksik olmayan galyum alaşımları (alüminyuma benzer bir metal) kullanıyoruz.”

“Bu oksit tabakası daha sonra pürüzsüz bir yüzeyle sıvı metale dokunarak tabakalar halinde ayrıştırılabilir.”.

“Bu atomik olarak ince tabakaların daha büyük miktarları, sıvı metal içine hava enjekte edilerek üretilebilir, tıpkı kapuçino hazırlanırken köpüren süt gibi.”

Bu süreç o kadar ucuz ve basit ki, bilim insanı olmayan biri tarafından mutfak tezgahında bile yapılabilir.

“Anneme yönergeleri verirsem o da bunu evde yapabilir” diyor Daeneke.

Profesör Kourosh Kalantar-zadeh, keşfin daha önce görülmemiş ince oksit malzemelerini gelecekteki teknolojiler için sonsuz etkileri olan günlük erişime soktuğunu söyledi.

“Geliştirilen teknolojinin periyodik tablonun yaklaşık 3’te 1’ine uygulanacağını öngörüyoruz. Bu atomik olarak ince oksitlerin çoğu yarı iletken veya yalıtkan malzemelerdir.”

“Yarı iletken ve yalıtkan bileşenler günümüzün elektronik ve optik cihazlarının temelidir. Atomik olarak ince bileşenlerle çalışmanın daha iyi, daha enerji verimli elektronik cihazların geliştirilmesine yol açması bekleniyor. Bu teknolojik seviyeye daha önce hiç ulaşılmamıştı”.

Bu buluş, aynı zamanda ilaç, gübre ve plastik dahil tüm kimyasal ürünlerin üretimini yeniden şekillendiren, modern kimya endüstrisinin temelini oluşturan katalize de uygulanabilir.

Kaynak : sciencedaily.com

524 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!