Susan Solomon

Susan Solomon

Susan Solomon , 19 Ocak 1956 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago kentinde dünyaya geldi. Susan Solomon bilime olan ilgisi Jacques Cousteau’nun Undersea World’sini izleyen bir çocuk olarak başladı . Lisede, gaz karışımında oksijen yüzdesini ölçen bir proje ile, ulusal bir bilim fuarında üçüncü oldu.

Susan Solomon ,1977 yılında Illinois Institute of Technology’den kimya alanında  önce lisans ardından doktora derecesini aldı. 1981 yılında Berkeley Üniversitesi’nden atmosferik kimya alanında uzmanlaştı.

NOAA ve Ozon Deliği 

Susan Solomon, NOAA’da  CFC’ler  (kloroflüorokarbonlar  adı verilen  , dünyanın üst atmosferindeki koruyucu oksit katmanını  yok etme potansiyeline sahip bileşik sınıfı)  ile ozon deliği arasındaki potansiyel bağlantıyı araştırmaya başladı. Molina’nın teorisine göre, morötesi ışınlardan gelen fotonlar, diğer ürünler arasında klor atomları salan CFC moleküllerini parçalayabilir. Klor bir eşleşmeyen elektrona sahip olduğu için, bu bir radikaldir. Radikaller çok reaktiftir, bu nedenle klor atomları ozon molekülleri ile kolayca reaksiyona girer. Bir klor atomu bir ozon molekülüne (O3) rastlarsa oksijen atomlarından birisini alıp O2 ve C10 bırakır. ClO ayrıca bir reaktif radikaldir ve başka bir ozon molekülü ile çabucak reaksiyona girerek iki O2 molekülüne dönüştürür ve Cl’yi serbest bırakarak daha da fazla hasar meydana getirir. Radikal Cl atomu, tüm bu reaksiyona başladığından, ancak süreç içinde tüketilmediğinden, ozon yıkım tepkimesinin bir katalizörüdür.

Molina haklıysa, neden ozondaki delik Antarktika üzerinde özellikle oluştu ve neden bu kadar hızlı bir oranda? Solomon, cevabın kutup stratosfer bulutlarında (PSC), 49.000 ila 82.000 feet yükseklikte olduğunu ortaya koydu. PSC’ler, Antarktik üzerinden daha yaygın olmakla birlikte, kutuplarını her birinde bulunur. Solomon, Antarctic PSC’lerin elektrostatik olarak CFC’leri çektiğine ve Molina’nın önerdiği ozon tüketen tepkimelerin hızla gerçekleşebileceği buz kristallerinin biçiminde ideal katı yüzeyler sağladığına inanıyordu. Ozon bölünmesi, diğer enlemlerde de meydana gelebilir, ancak çok daha yavaş oranlarda gerçekleşebilir.

Susan Solomon

NOAA’nın desteğiyle kendisi ve meslektaşları hipotezini teste koymaya karar verdiler. McMurdo Tabanında Ağustos 1986’da kuyu açarak deliği incelediler.bunu yaparken aşırı soğuga ve 24 saat karanlıga katlandılar.  1987 yılında  ikinci bir sefer düzenlendi.Bu seferde  Solomon ve ekibi, atmosfere CFC’lerin dökülmesiyle yüksek düzeyde C10‘nun salınması için yeterli veri topladı.

Montreal Protokolü ve Ötesinde 

1987’de Montreal Protokolü, ozon tabakasını boşa alan adlandırılmış maddelerin azaltılması için imzaya açılmıştır. 2009’da Birleşmiş Milletlerin tüm ulusları orijinal protokolü onaylamıştı. 1996’da Molina, meslektaşı ve akıl hocası F. Sherwood Rowland’ın yanısıra, CFC’lerin gizem ve tehlikelerini ortadan kaldırmak için yaptıkları çalışmalar için İsveçli bilim adamı Paul Crutzen ile birlikte Kimya Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Solomon, dünyanın herhangi bir yerindeki atmosferdeki ozon tüketimini araştırmaya devam etti. Kuzey Kutbu üzerinde gelişen daha küçük bir ozon deliğini incelemek için Arctic’e misyonlar attı ve volkanın CFC kaynaklı ozon tahribatını nasıl hızlandıracağını göstermesine yardımcı oldu. Ayrıca The Coldest March’ın yazarıdır: Scott’un Ölümcül Antartika Seferi (2001). 2011’de NOAA ile 30 yıl geçtikten sonra, Solomon, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Dünya, Atmosfer ve Gezegensel Bilim Bölümü’ne katılmak üzere hükümet araştırmacısı olarak görevinden ayrılmış ve burada Atmospheric Chemistry and Climate Science’ın Ellen Swallow Richards Profesörü olmuştur.

Kitapları 

  • En Soğuk Mart: Kaptan Robert Falcon Scott’un başarısız 1912 Antarctic seferi, özellikle de modern meteorolojik verilerin Scott’ın seferi ile kaydedilen meta verilerle karşılaştırılmasını anlatıyor.
  • Orta Atmosferin Aeronomisi: Atmosferik kimyayı ve orta atmosferin 10 km’den 100 km’ye kadar olan yükseklikte fiziği açıklar.

Ödüller 

  • 1991 – Henry G. Houghton, Amerikan Meteoroloji Topluluğu tarafından verilen fiziki meteoroloji araştırması ödülüne layık görülmüştür.
  • 1994 – Solomon Eyer ( 78 ° 23’S 162 ° 39’E / 78,383 ° S 162,650 ° D / -78,383; 162,650 ), yaklaşık 1850 metre (6070 ft) yükseklik bir kar eyer, onun onuruna adlandırılmıştır.
  • 1994 – Solomon buzul ( 78 ° 23 ‘S 162 ° 30’E / 78,383 ° G 162,500 ° D / -78,383; 162,500 ), her onuruna adlandırılan bir Antarktika buzul.
  • 1 999 – Ulusal Bilim Madalyası, Birleşik Devletler Başkanı tarafından verildi.
  • 2000 – Amerikan Meteoroloji Topluluğu tarafından verilen Carl-Gustaf Rossby Araştırma Madalyası.
  • 2004 – Blue Planet Ödülü, Asahi Glass Vakfı tarafından verildi.
  • 2006 – Colorado Kadınlar Şöhret Odasına girildi.
  • 2007 – Amerikan Jeofizik Birliği tarafından verilen William Bowie Madalyası.
  • 2008 – Fransız Bilimler Akademisinin Grande Médaille. (Büyük Madalya)
  • 2009 – Ulusal Kadınlar Şöhret Odasına Giriş.
  • 2009 – İsveç Kraliyet Akademisi tarafından verilen Volvo Çevre Ödülü.
  • 2010 – Amerika Hizmetine Hizmet, Kamu Hizmeti için Ortaklık tarafından verildi.
  • 2012 – İklim Değişikliği Kategorisinde BBVA Vakfı Bilgi Dünyasında Son Gelişmeler Ödülü
  • 2013- Vetlesen Ödülü.
  • 2015 – Brown Üniversitesi’nden Fahri Doktora.
  • 2015 – Arthur L. Günü Ödülü ve Ulusal Bilimler Akademisi tarafından Öğretim Görevliliği.
1.170 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!