The Big Bang Theory’den İlham Alınarak Keşfedilen Yeni Bileşik BaZnGa

The Big Bang Theoryden İlham Alınarak Keşfedilen Yeni Bileşik BaZnGa

İmgesel Fizikçi Sheldon Cooper’un sloganı laboratuvarda hayat buluyor.

Başarılı bir televizyon programı olan The Big Bang Theory karakteri olan Dr. Sheldon Cooper,  yeni BaZnGa kimyasal bileşiğinin sentezlenmesinde aracı oldu.

Dr. Cooper’ı tanıyanlar, “bazinga” ifadesinin onun jest ve alay ifadelerinden olduğunu biliyordur.  Buna rağmen, Iowa State Üniversitesi’nden Araştırmacı Paul Canfield ve onun ekibi, Dr. Cooper’ın şiddetli bilimsel şöhreti ve sıklıkla söylediği bileşiğin geniş kapsamlı araştırmasını yaptı.

Dr. Cooper ve onun çalışmalarına saygı duyuyorum ve ciddiye alınması için açıklama yapıyorum.

PAUL CANFIELD,IOWA STATE ÜNİVERSİTESİ

Iowa State Üniversitesi mezunu Na Hyun Jo, ‘evde televizyonu açtım ve The Big Bang Theory adında bir program izlemeye başladım, karakter “bazinga” dedi. Elementleri baryum, çinko ve galyum olarak gösterdiler. Sonra şöyle düşündüm “vay, bence bu malzemenin oluşumunu kimse denememiştir, belki yüksek sıcaklıklarda süper iletken ya da bazı türleri kuasi kristalin yeni bir keşfi olabilir.”ya da bunun gibi bir şey.’ diyerek ilham almasını anlattı.

Dolayısıyla, BaZnGa molekülünün çıkış noktası duyurulduğunda, bilimsel yöntemin bir kısmını kontrol etmek bizim görevimizdir. Baryum, çinko ve galyum gibi üç moleküllü bileşikleri bilmiyorduk. Sadece birini bulmamız muhteşem değil mi ve belki de ilginç özelliklere sahip olacaktır. Samimi olarak bir şey söyleyebilirim; baryum, çinko ve galyum bileşiğinin süper iletkenliği ve yeni topolojik elektronik özellikleri olabilir. Düşünülünce kristal olmayabilir ama kuasi kristal yapısında olabilir, ama bu bilinmiyor. Gerçekten bir şey yapılıp, görülmediği sürece bilgi sahibi olamıyoruz.

Ne yazık ki, hiç bir molekülün olağanüstü bir özelliği ortaya çıkmadı. Ama yine de ekibin coşkusu azalmadı. Na, “bence araştırmanın her zaman eğlenceli bir kısmı olmalı böylelikle baryum, çinko ve galyumdan oluşan önemli yeni bir kristal yapısı bulduk. “ dedi ve Canfield de buna katıldığını belirtti. “Yapmak istediğimiz; yetersiz kategoriler ya da bilinmeyen malzemelerin özelliklerini araştırmaktır.” diyerek açıkladı. “Denememizin bir nedeni bilinmeyenin bazı keşifleridir. Bilmediğimizi bilebilir ya da bilmediğimizi bilmeyebiliriz. Bilmediğimizi bilmek olasılıkla var olan bir şeydir. Belki yapısal formu bilinebilir ama manyetik özellikleri hakkında hiç bir şey bilinmiyordur bu yüzden onları araştırıyoruz. Bilmediğimiz bilinmeyen, eğer gerçekten bilinen bir bileşikse, önceden yapısını da bilmiyordunuz. Malzemeleri incelediğin  zaman, ne sunabileceğini görebilirsin. Doğa merkezli araştırmalarda kimi zaman bilinmeyen kısımları keşfetmelisin.

Bu bulgular,  Amerikan Fizik Topluluğu’nun 2018 yılındaki toplantısında tartışılacak. Toplantı Los Angelas’ta Dr. Cooper’ın evinde, Canfield ve ekibinin katılımıyla gerçekleşecek.

Kaynak : chemistryworld.com

881 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!