Türk plastik sektörü İran’da hedef büyüttü

turk plastik sektoru iran da hedef buyuttu

Sektör, İran’a olan plastik mamul ihracatını 3 yıl içinde 3 katından fazlaya çıkarmayı hedefliyor.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, yaptırımların kaldırılmasının ardından yatırımcıların ilgisinin yoğunlaştığı İran’a plastik mamul ihracatını, 3 yılda 3 kattan fazla artırarak, 500 milyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Gür, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin plastik sektöründe diğer ülkelere kıyasla İran pazarında önde olduğunu belirtti.

İran’ın en fazla plastik mamul ithal ettiği ve en fazla hammadde ihraç ettiği ülkeler arasında Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Gür, “Türkiye’nin İran’a plastik mamul ihracatı yıllık 150 milyon dolara yaklaşıyor ve yakın gelecekte çok daha büyük fırsatlar sunuyor. İran’ın fırsatlar sunduğu kadar gelecekte rakip olma ihtimalini de unutmadan hareket ediyoruz. Bu çerçevede, İran’a olan plastik mamul ihracatımızı 3 yıl içinde 3 katından fazlaya çıkararak 500 milyon doları aşmayı hedefliyoruz.” dedi.

‘Makina teçhizatta hedef 100 milyon dolar’

Türk ve İranlı firmaların nisan ayında Tahran’da gerçekleştirilen ve plastik sektörü için en büyük hammadde, makine, kalıp fuarı olma özelliği taşıyan İranplast 2016’ta iş birliği olanakları yakaladıklarını anlatan Gür, “Yaptırımlar sonrası İran’da plastik tüketiminin artacak olması bizi umutlandırıyor. Özellikle plastik ve kauçuk işleme makinaları tarafında ihracatımızı, yaptırımların kaldırılmasının ve banka-ödeme sorunlarının çözüme kavuşması sonrasında, 5 yıl içinde 10 kat artırarak, 100 milyon dolar seviyelerinin üzerine çıkarmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ‘İran ile ticari ilişkilerde enerji ve petrokimya sektörlerinin ön plana çıkacağı’ yönündeki açıklamalarının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Gür, şunları kaydetti:

‘Petrokimya üretim sürecinde teşvik edilmeli’

“Türkiye’nin petrokimya yatırımlarının üretim sürecinde teşvik edilmesi önemli. Ülkemiz plastik, polimer hammaddelerde büyük dış ticaret açığı veriyor. Türkiye’de ihtiyacımızı karşılayacak üretim olmadığı için zorunlu olarak bu hammaddeleri ithal ediyoruz. Polimer hammadde tesislerine hem yatırım hem de üretim sürecinde bir teşvik getirilirse, petrokimyaya yönelik sektörler birbirini destekler.”

İran Petrokimya Ticaret Şirketi Genel Müdürü Mehdi Şerifi Nik Nefes de yaptırımların kaldırılmasından sonra ülkede petrokimya ürünlerinin ihracatının yüzde 35 arttığını söyledi.

Kaynak : dunya.com

677 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!