Türkiye’de Bir İlk “Borlu Çimento” Üretildi

Türkiye'de Bir İlk "Borlu Çimento" Üretildi

Batı Anadolu Grubu, Yapı sektöründe geleceğin stratejik ürünü olarak gösterilen Borlu Çimento üretimini yaptı.

Batıçim fabrikasında borlu çimento üretimini gerçekleştiren Batı Anadolu Grubu, bor katkılı çimentonun hem çok daha güvenli ve dayanıklı, hem de daha çevreci olduğunu vurgulayarak, borlu çimentonun gelecekte ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağına dikkat çekti.

Bor madeninin içerisinde bulunduğu ürünün fiziksel etkilere, sıcaklığa ve yanmaya karşı dayanıklılığını artırdığına; ayrıca üretim sırasında enerji tasarrufu sağlayarak yüzey uygulamalarında da bakteri ve mantar oluşumunu engellediğine değinen Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm bu nitelikleriyle, uygulama esnasında açığa çıkardığı ısı, su ve gaz geçirgenliği düşük, kimyasallara karşı da geçirimsiz bir beton elde edilen borlu çimento, yapı ve inşaat alanında önemli uygulama alanlarına sahip olabilir.

Uygulama esnasında açığa çıkardığı ısının düşük olması özellikle kütle betonlarında soğutma ihtiyacını önemli oranda azaltmaktadır. Bu artısı ve uzun yıllar dayanımından dolayı özellikle baraj gövdelerinin imalında tercih edilecek çimentodur. Ayrıca viyadük, tünel, köprü inşaatları, beton yollar, rıhtım ve sahil betonları en ideal uygulama alanlarıdır. Hastanelerin röntgen odalarında ve atık depolama alanlarında ise radyasyon kalkanı olarak güvenlik sağlamaktadır. Bir nükleer santralin güvenli standartlara sahip olması için de en ideal çimentodur.

Bunlara ek olarak borlu çimentodan üretilen betonun uzun yaşlarda normal betona kıyasla kırılması veya deforme olması daha zordur, bu sayede yüksek binaların inşası için çok uygundur.”

Karbondioksit Salınımı Daha Az

Bor atıklarının değerlendirilmesi ile hem borlu hem de normal çimento üretilebildiğine dikkat çeken Ünal: “Bu şekilde bir yandan atık hammaddelerin kullanılmasıyla düşük maliyetli çimento üretilebilecek, diğer yandan da atıkların bir sanayi ürününe dönüştürülmesi ile ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır.

Borlu çimento üretiminde, atmosfere salınan karbondioksit miktarı yüzde 25-30 oranında düşüktür. Dolayısıyla borlu çimento üretimi, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik imzalanan Kyoto protokolünün getirdiği sorumluluklar çerçevesinde sektör için büyük öneme sahiptir” dedi.

Bor madeni rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkesi olan Türkiye, fiili bor üretiminde de yüzde 47 payla ilk sırada yer alıyor. Ünal, borun işlenmesi sırasında ortaya çıkan atık borların borlu çimento üretiminde kullanımının yaygınlaşması gerektiğine işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Henüz ülkemizde yaygınlaşmayan bor katkılı çimento ile çok daha dayanıklı ve güvenli yapılar inşa edebiliriz. Batıçim’de üretimini gerçekleştirdiğimiz borlu çimentonun düzenli satışını gerçekleştirebilmemiz için yeterli talebin oluşması gerekmektedir. Bu doğrultuda biz de kullanım alanlarını genişleterek, borlu çimentonun tanıtımı üzerine yoğunlaşmayı hedefliyoruz.”

Kaynak : emlakpencerem.com

4.552 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!