Ucuz Güneş Panelleri ve Kolayca Çalışan Elektrokimyasal Yöntem ile Kirlilikleri Uzaklaştırarak Suyu Arıtan Bir Buluş

Ucuz Güneş Panelleri ve Kolayca Çalışan Elektrokimyasal Yöntem ile Kirlilikleri Uzaklaştırarak Suyu Arıtan Bir Buluş

Hindistan’ın birçok yerinde olmak üzere temiz içme suyuna erişim, gelişmekte olan ülkelerde, büyük bir sorundur. Şehirlerdeki atıklar arıtılmadan nehirlere ve kıyı sularına geri döndüğünden dolayı durum tabii ki  daha da kötüleşiyor. MIT’teki birkaç araştırmacı sayesinde, söz konusu problemin üstesinden gelmek şimdi çok daha kolay olabilir.

Kirli su veya deniz suyunun içilebilir hale getirilmesi için üç yol izlenebilir ; Membran filtreleme, elektrodiyaliz veya kapasitif deiyonizasyon. Membran filtrasyonu, kirleticileri ve mikroorganizmaları sudan süzmek için mikroskobik gözenekli genellikle karbonlu malzemeleri kullanır, hem elektrodiyaliz hem de kapasitif deiyonizasyon da, tuzu deniz suyundan uzaklaştırmak için bir elektrik akımı kullanır. Ne yazık ki, membran filtrasyonu pahalıdır ve su kirliliği yoğun olmadığında etkili olmaz, diğer iki yöntemde ise enerji fazla kullanılır.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki bir araştırma ekibi, günümüzde belirli kimyasalların elektrik akımına nasıl tepki verdiğine dayanan yeni bir su arıtma cihazı geliştirdi; bu enerji gereksinimi o kadar düşüktü ki, güneş panelleri tarafından bile gereken enerji sağlanabiliyordu. Buna ek olarak, bu teknoloji belirli kirleticileri hedeflemek için de kullanılabilir.

Peki bu sistem nasıl çalışır? Suyun, belirli bir materyalle kaplanmış olan cihaza bağlı yüzeylerin üzerinden akması gerekir. Bu durum ise suyun kendisinin katot ve anot olarak işlev görmesine olanak tanıyan ilk kimyasal reaksiyonuna neden olur. Daha sonra harici bir elektrik kaynağı uyguladığınızda, cihaz pozitif ve negatif yüzeylerdeki materyal, sudaki belirli bir kirleticinin moleküllerine bağlanacak şekilde ayarlanabilir. Ardından, suyun dışarı akmasına izin verilir ve kirleticiler her birkaç devir arasında yüzeylerden temizlenebilir.

Araştırma grubu, bilimsel makalesinde, ibuprofen gibi kirleticileri ve çeşitli pestisitleri sudan uzaklaştırabildiklerini söyleyerek cihazın başarılı bir şekilde çalıştığını ispatladı. Makalenin baş yazarı Xiao Su ‘’ Böcek ilacı, boya ve diğer kimyasallardan kaynaklanan kirlilik sebebiyle suyun tedariği genellikle bir sorundur. Bu sistemler, gelişmekte olan ülkelerdeki uzak bölgelerde su arıtma sistemleri için son derece yararlı olabilir’’ diye belirtti.

Elbette ki ekip, cihazı su arıtımı için daha gerçekçi bir seviyede nasıl ölçeklendirileceğini bulması için çalışmalarına devam etmektedir. Ancak, bu prototip su krizimizi hafifletmeye yardımcı olmak için harika bir başlangıçtır.

Kaynak : indiatimes.com

665 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!