Yakıt üreten bakteri

yakit ureten bakteri

ABD’li araştırmacılar, karbondioksit ve hidrojen tüketip, yakıt ve biokütle üretecek bir bakteri türü geliştirdi. İşlem, bitkilerden 10 kat fazla biokütle üretilerek yakıt ihtiyacına alternatif sağlayacak.

Harvard Üniversitesi’nden Kimyager Daniel Nocera, ABD’nin Chicago Üniversitesi’ndeki Enerji Politikası Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Araştırma sonuçlarını Science dergisinin gelecek sayısında yayınlayacaklarını anlatan Nocera, projesini enerji ihtiyacı yüksek, gelişmekte olan Hindistan gibi yoksul ülkelerde kullanmak için sponsor arıyor.

Karbondioksiti alkole çeviriyor

Genetik mühendisliği yoluyla geliştirilen bakteri türüne Ralston eutropha ismini veren araştırmacılar, canlının havadan karbondioksit ve hidrojen alıp, hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayan kimyasal bileşik ATP’ye (Adenozin Trifosfat) dönüştürmesini sağladı.

Bitkilerin ve bazı diğer bakterilerin fotosentezine benzeyen bu dönüştürme işlemi, daha sonra ünlü biyolog Anthony Sinskey’nin keşfettiği ATP’yi alkol türlerine (pentanol, butanol ve propanol gibi) çevirme yöntemiyle birleştirildi.

Bitkilerden 10 kat başarılı olabilir

Nocera, işlemin sonucunda elde edilen çıktının, alkol bakımından yüzde 6, biokütle bakımından yüzde 10,6 olduğunu açıkladı. Karşılaştırmak gerekirse, yeşil bitkiler Güneş ışığı ve karbondioksiti birleştirdiklerinde (fotosentez) yüzde 1 oranında biokütle çıktısı elde ediyor.

yakit ureten bakteri 1

Karbondioksiti azaltmayacak

Oran farkı dikkate alındığında akla hemen bu bakterileri küresel ısınmaya çözüm olarak kullanmak gelebilir.

Ancak Nocera bu işlemde ortaya çıkan biokütlenin yakıt ve enerji kaynağı olarak kullanılacağına ve işlem sonunda karbondioksitin yeniden doğaya karışacağına dikkat çekiyor. Bu nedenle, biokütle ve oksijen üreten fotosentez işlemi, yani yeşil bitkiler karbondioksit birikimine karşı halen tek dostumuz.

Bu kez olacak mı?

Saygın bir üniversitede araştırmacı olarak çalışan Daniel Nocera, beş yıl önce açıkladığı projesinde güneş ışığından hidrojen üretmeyi başardıklarını açıklamıştı. Fakat proje altyapı yetersizlikleri nedeniyle enerji üretimine somut bir katkı sağlayamayıp pratikte yetersiz kalmıştı.

Kaynak : aljazeera.com.tr

4.375 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!