Yapılan Bu Yeni Araştırma İnsanları Sakin Tutan Bitkilerin Sırlarını Açığa Çıkardı

Yapılan Bu Yeni Araştırma İnsanları Sakin Tutan Bitkilerin Sırlarını Açığa Çıkardı

Fotoğraf: Sakinleştirme etkisi- Hint Yılankökü Bitkisi

Tarih boyunca sakinleştirici etkisi nedeniyle kullanılan bir bitkinin kimyasal sırları, bu yeni araştırmayla ortaya çıkarılmıştır.

Bu yeni bulgular, Güney ve Güneydoğu Asya’da binlerce yıl boyunca sakinleştirici olarak kullanılan Hint Yılankökü (Rauwolfia serpentina) bitkisinin araştırmasından geldi.

Profesör Sarah O’Connor’ın laboratuvarındaki John Innes Merkezi ekibi, Sarpagan köprüsü enzimi olarak adlandırılan kritik bir katalizörün arkasındaki genetik ağları tanımlamak için, yakın geçmişten gelen ipuçlarını takip etti.

Bu enzim,   Hint Yılankökü ve diğer birçok bitkide bulunan ve tıbbi olarak yararlı bileşikler ile önemli bir kimyasal bağlantı oluşturur.

John Innes Merkezi’nden olan ve makalenin başyazarı Dr. Thu Thuy Dang: “ Biz, literatürde 20 yıllık bir geçmişe dayanan bu önemli reaksiyonu katalizleyen, kayıp enzimi bulmak için yola çıktık” dedi.

“Biyoenformatik ve biyolojik kimya yaklaşımlarındaki yeni gelişmeler sayesinde; bu enzimi kodlayan kayıp geni, bitkiden gelen diğer binlerce gen arasında tanımlayabildik.”

Bu ilgi çekici kimyasal maddeyi katalize eden yeni oksidatif enzimin keşfi, anormal kalp ritimleri, yüksek tansiyon ve bazı ruhsal bozukluklar için daha hızlı tedavi yöntemleri sağlayabilir.

Ayrıca bu çalışma, enzimin yapısal olarak çeşitli kimyasal ürünlerden oluşan bir paket oluşturabilen uyarlanabilir bir mekanizmaya sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Profesör Sarah O’Connor sözlerine şunları ekledi: “Sarpagan köprüsü enziminin diğer iskele üretici enzimleriyle birlikte keşfedilmesi; farmasötik olarak önemli bileşiklerin seri üretimi için, maya veya tütün bitkileri gibi organizmalarda metabolik yolların birleştirilmesi ve mühendisliği için gerekli parçaları sağlayacaktır. Şu an bunu ilerletmek için sentetik biyoloji ve maya mühendisliği uzmanları ile işbirliği yapıyoruz.”

Hint Yılankökü, geleneksel Çin tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Reserpin, yohimbin ve raubasin gibi yaklaşık 150 monoterpen indol alkaloid üretir.

Yılankökü otunda en çok bilinen alkaloidlerden biri ajmalindir. (Kalbin normal ritmine zarar veren bir durum olan Brugada sendromu olduğu şüphelenilen hastaların tanısında sıklıkla kullanılan bir sınıf antiaritmik ajandır.)

Çalışmadaki diğer bulgular, sarpagan köprüsü enziminin, özellikle sentetik organik kimyacılar için zorlu bir reaksiyon olan iki karbon atomunu köprülediğini ve bu nedenle birçok alkaloid sınıfında bulunan karmaşık üç boyutlu yapıları yarattığını göstermiştir.

Ayrıca bu çalışma, karmaşık alkaloid vinorinin, hali hazırda mevcut bulunan ara striktosidinden beş enzimatik adım (yeni keşfedilen enzimi içeren) gerektiren farklı bir organizmada üretilebileceğini göstermiştir.

Sonuç olarak, bu yaklaşım, anormal kalp ritmlerini daha etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılan ajmalin gibi striktosidin türevli ilaçlar üretmek için kullanılabilir.

Dr. Jakob Franke, “Bu keşif, oksidatif enzimler grubunun çok yönlülüğünü vurgulamaktadır, bu da onu çok yararlı bir biyolojik katalizör ve bu alkaloid yolların mühendisliği için mükemmel bir hedef haline getirmektedir. Bu enzimi, herhangi bir sentetik kimyacının yapabileceğinden çok daha zarif bir şekilde ilaç üretmek için kullanabiliriz” diyor.

Kaynak : phys.org

658 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!