Yeni Nanogözenekli Metal Köpük, Güneş Işığını Kullanarak Suyu Temizliyor

Yeni Nanogözenekli Metal Köpük Güneş Işığını Kullanarak Suyu Temizliyor

Bath Üniversitesi’nden bir araştırmacı karbon ayak izini arttırmadan su endüstrisi için sudaki mikro kirlilikleri güvenli bir şekilde uzaklaştıran yeni ve daha verimli bir yol buldu.

Bath Üniversitesi Kimya mühendisliği bölümünden Prof. Davide Mattia’ya yeni bir fotokatalitik nanogözenekli anodik metal köpüklerin -bir sünger benzeri madde- yapımı için beş yıllık EPSRC (Mühendislik Ve Fiziksel Bilimler Araştırma Konseyi) Su mühendisliği kariyer bursu verildi. Sudan mikro kirlilikleri güvenli bir şekilde çıkarmak için güneş ışığını kullanacak.

En Büyük Halk Sağlığı ve Çevre Sorunlarından Biridir

İlaçlar, hormonlar ve böcek ilacı gibi toksik kimyasallarda bulunan mikro-kirletici maddeler bugün günümüzde İngiltere ve diğer ülkelerdeki en büyük halk sağlığı ve çevre sorunlarından birini teşkil etmektedir. Atık suda çok düşük konsantrasyonlarda bulunan mikro-kirleticiler yavaş yavaş topraklarda ve yer altı suyunda birikerek ve ekolojik dengeyi bozarak eninde sonunda insan sağlığına zarar verecek uzun vadeli sağlık etkileri yaratma potansiyeline sahiptirler. Sonrasında bunlar insan gıda ve tedarik zincirinde yerlerini bulacaktırlar.

Birleşik Krallık’ta ve yurtdışında ki su arıtma tesislerinin çoğunda var olan mevcut teknoloji, mikro kirlilikleri sudan arındırması için gerekli işlemi yapmaya elverişli değildir. Bu nedenle, mikro kirleticileri sudan emniyetli bir şekilde çıkarabilen etkin ve düşük karbonlu teknolojilere acil ihtiyaç vardır.

Bu sorunu çözmek için en umut verici teknoloji, fotokatalizasyon denilen bir yöntemidir. Bu yöntem organik kirleticileri zararlı olmayan bileşenlere ayıran reaksiyonu hızlandırır.     Verilmesi gereken çok miktarda su ve mikro kirliliklerin düşük konsantrasyonu göz önüne alındığında, çok büyük miktarlarda nano boyutlu fotokatalist parçacıklar gereklidir, ayrıca bu nanoparçacıkların su arıtma tesisinde sızıntı yapma ve çevrede birikmesi riski de olumsuz etkiler yaratabilir.

Nanopartikülleri Değiştirmek için Fotokatalitik Köpükler

Profesör Mattia’nın ekibi, nanoparçacıkların yerini çok gözenekli bir fotokatalitik köpükle değiştirerek sızmaları tümüyle önleyen bir yöntem geliştiriyor böylece nanopartikülat materyalin çevreye sızmasını önlerken tüm mikro kirleticilerin yakalanması için de etkin bir yöntem yaratıyor.     Üniversitenin kimya mühendisliği bölümü, CASE ve su yenilik ve araştırma merkezinden Prof. David Mattie “Bu yeni teknolojiyi karşılamak ve mevcut su arıtma tesislerini yenilemek için akademik ve endüstriyel ortaklarla birlikte çalışacağım, bunun karbon emisyonlarını arttırmadan veya zehirli yan ürünler üretmeksizin suyun mikro kirleticilerden kurtulmasını sağlayan etkili bir yol olacağını umuyoruz.” Dedi.

Profesör Mattia ekledi: “Mikro kirleticileri sudan uzaklaştırma problemini giderme fırsatını bulurken çok heyecanlıydım ve EPSRC’ye desteklerinden dolayı minnettarım.”

“Bizim anodik metal köpüklerimizin, su şirketlerinin mevcut altyapılarına köklü değişiklikler yapmadan entegre edebilecekleri yenilikçi ve pratik bir çözümü temsil ettiğine inanıyorum, bu nedenle bu teknolojiyi edinmelerinin önündeki engeller düşük.”

Bath Üniversitesi’ndeki Su Yenilik ve Araştırma Merkezi (WIRC @ Bath) direktörü Profesör Jan Hofman, “Profesör Mattianın organik mikro kirleticilerin sudan uzaklaştırılması için bu heyecan verici yeni teknolojiyi geliştirme fırsatı bulması harika bir şey.”

“İçme suyu ve atık suyundan bu bileşiklerin uzaklaştırılması, halk sağlığı ve su yaşamı için son derece önemlidir su sektörü bu alandaki yeniliklere büyük ihtiyaç duymaktadır ve bu da Profesör Mattia’nın araştırmasını destekler niteliktedir” dedi.

Kaynak : phys.org

544 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!