Yeni Tür Antiviral İlaç Grubunun Çalışma Mekanizması – Manyetik Cımbız

Yeni Tür Antiviral İlaç Grubunun Çalışma Mekanizması Manyetik Cımbız

Yeni çalışma, antiviral ilaç sınıfından yeni bir türün virüsün verimli bir şekilde kopyalanmasını önleyip virüsü duraklatan ve gerileten replikasyon mekanizmasına etki ederek çalıştığını gösterdi. Bu keşif “manyetik cımbız” adı verilen yüksek verimli deneysel bir tekniğin ortaya çıkışına sebep oldu ve ilgili diğer antiviral ilaçların geliştirilmesinin ve  onaylanmasının hızlanmasına olanak sağladı. Çalışma, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi, Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi, Almanya Friedrich Alexander Nürnberg Erlangen Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirildi.

Çalışmanın yazarlarından Craig Cameron, virüslerin küresel anlamda büyük bir tehdit oluşturduğunu ve geniş spektrumlu antiviral ilaçlar geliştirmenin –farklı pek çok virüse karşı etkili türlerin- salgınları önleme ve ya bunlara müdahale etme kabiliyeti açısından hayati  önem taşıdığını ifade etti. Bu hedefle, potansiyel olarak geniş spektruma sahip yeni geliştirilen bir antiviral ilaç sınıfının mekanizmasını tespit edebildiklerini açıkladı.

Çalışmanın diğer bir yazarı Jamie J. Arnold, daha fazla virüs üretmek için RNA polimeraz enziminin virüs genomunu, nükleotidleri- bir baz ve bir şekerden oluşan RNA veya DNA’nın yapı taşlarını- her seferinde bir tanesini ekleyerek çoğalttığını belirtti. Pek çok antiviral ilaç için bu yapı taşlarının alternatif versiyonları, replikasyon sırasında dahil edildiğinde prosesin işlevini bozacak şekilde tasarlanmıştır. Bu bozulma mekanizmasını anlamak için manyetik cımbızları kullandıklarını söyleyen Arnold, böylelikle replikasyon prosesi sırasında yüzlerce RNA polimeraz enziminin ilerleyişini antiviral ilaçlar varlığında gözlemleyebildiklerini dile getirdi.

Cameron, grip tedavisinde kullanılan Japonya onaylı Favipiravir isimli ilaçtan dolayı özellikle T-1106 olarak adlandırılan antiviral ile ilgilendiklerini ancak mekanizmanın bilinmediğini ifade etti. Bu antivirallerin – şeker yerine RNA yapı taşının bazını değiştiren yeni sınıfının-  yeni bir çalışma işlevine sahip olduğu görüşünü paylaştı.

Replikasyon prosesine mutasyonları dahil ettiği ya da onları tamamen durdurduğu bilinen diğer antivirallerin aksine bu yeni sınıf, RNA polimeraz enzimini duraklatmaya ya da geriletmeye neden olarak işlev göstermektedir. Bu anlayışla Cameron, antivirallerin tasarımı için çeşitli düzenlemeler yapabileceklerini ve onaylanmalarını sağlamak için bu işlemleri hızlandıracaklarını söylüyor.

Kaynak : technologynetworks.com

810 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!