Yenilenebilir Bir Geri Dönüşüm Programı

Yenilenebilir Bir Geri Dönüşüm Programı

Fotoğraf : Yarı iletken kazanım, First Solar, kadmiyum tellürit yarı iletkenini eski panellerin cam ve polimer tabakalarından ayırmakta, ardından yeni panellerde kullanılmak üzere malzemeyi geri kazanmakta ve saflaştırmaktadır.

First Solar, CdTe panellerindeki malzemelerin %90’ını geri kazanmaktadır.

Birçok şirket, fotovoltaik modüller üretmektedir ancak First Solar, baştan sona geri dönüşüm sürecine sahip olan dünyadaki tek şirkettir. Şirket 2002 yılında modüller satmaya başlamıştır ve şimdi solar pazarının yaklaşık %5’ine sahiptir. First Solar’ın fotovoltaikleri, kristalin silikon yerine, ince film kadmiyum telluride yarı iletkenine dayanmaktadır.

Firmanın 2005 yılında başlattığı geri dönüşüm süreci, ABD ve Malezya’daki üretim tesislerinde uygulanmaktadır. First Solar, Almanya’da bağımsız bir geri dönüşüm tesisine sahiptir ve Vietnam’da inşa ettiği fabrikaya, bu geri dönüşüm sürecini dahil etmeyi planlamaktadır. Müşteriler, dilerlerse eski modüllerini şirkete verebilir böylece üretim maliyetini azaltmak için katkıda bulunabilirler. First Solar’ın küresel geri dönüşüm müdürü Sukhwant Raju, “Maliyetleri düşürmeye devam ettiğimiz sürece malzemeleri almaya devam edeceğiz” demektedir.

Raju, First Solar’ın panellerin yarı iletken malzemesiyle %90 oranında geri dönüşüm sağlandığını söylemekte ve “İlk günden itibaren kapalı döngü sürecine sahip olmak için çok çalıştık, panelleri iyileştirirken aynı zamanda geri dönüşümü arttırmak istiyoruz.” diye eklemektedir.Şirket şu anda üçüncü kuşağında bulunmaktadır.

İlk olarak, paneller ezilmekte ve parçalanmaktadır. Bir kimyasal işlem yarı iletken malzemeyi camdan ayırarak camın geri kazanılmasını sağlamaktadır. Daha sonra yarı iletken malzeme temizlenerek ayrılmakta ve yeni bir panelde kullanılabilmesi için kimyasal bir işlemde arıtılmaktadır. First Solar, süreci verimli hale getirdiği için atık su üretilmemektedir.

Raju, First Solar’ın üretiminin baştan sona yüksek verimli olduğunu ve şirketin kristalli silikon panel geri dönüşümüne geçebileceğini söylemektedir. “Malzemeler farklı olsa da geri dönüşüm süreci benzer özelliktedir. Bu bizim için sadece ivme kazanan bir değişim. Zaten ekipmana, emeğe ve deneyime sahibiz. Sadece “git ve başka bir hat yükle”. Diye eklemektedir.

Kaynak : acs.org

718 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!